DOLAR 32,5767
EURO 34,9899
ALTIN 2.462,54
BIST 9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Güney Afrika uzay teleskobu yaptı!

14.07.2018
A+
A-

Ulusal televizyon istasyonlarından canlı olarak yayınlanan bir törenle, Güney Afrika’da tasarlanan ve finanse edilen güçlü MeerKAT radyo teleskobunun tamamlandığı duyuruldu. MeerKAT teleskobu, Güney Afrika’nın uluslararası uzay çalışmalarına katılmasına olanak sağlayacak.

Elon Musk durdurulamıyor! Sırada kirli su problemi var!

Her biri 13.5 metre çaPında, 64 çanaktan oluşan MeerKAT, türünün en hassas teleskobu olarak dikkat çekiyor. Bu sayede MeerKAT ile gökyüzü daha önce görülmemiş bir şekilde haritalanabilecek.

330 milyon dolarlık MeerKAT projesi, Square Kilometre Array (SKA) isimli geleceğin kıtalararası bir gözlem tesisinin parçası olacak. SKA projesi tamamlandığında, dünyanın en büyük radyo teleskobu olacak.

SKA gene müdür Phil Diamond, MeerKAT ile Güney Afrika’nın astronomi ve veri bilimi çalışmalarında öncü ülkelerden biri olacağını söyledi. Ayrıca SKA ile elde edilecek başarının, MeerKAT’E dayandığını söyledi.

MeerKAT önümüzdeki birkaç ay içinde tamamen bilimsel olarak hazır hale gelecek. 2016 yılında parçaları toplanma başlanan teleskobun, zamanında ve sorunsuz bir şekilde bitirilmiş olması da Güney Afrika’nın bu konuda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor.

MeerKAT göreve başladıktan sonra, 64 çanağından her biri radyo sinyallerini uzaydan toplayacak. Daha sonra 64 çanağın verileri birleştirilerek, gökbilimciler için faydalı verilere dönüştürülecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.