DOLAR 32,5619
EURO 34,8813
ALTIN 2.429,52
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Grip Aşısının Hamileliğe Zararı Yok

20.09.2020
A+
A-

Gebelik döneminde grip aşısının önemine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Çapar, 2020-2021 döneminde girip aşısına çok önem verdiklerini, Türkiye’de grip aşısı yaptırmak için Ekim-Kasım aylarının uygun olduğunu ve gebelikte aşının herhangi bir zararı olmadığını belirtti.
Op. Dr. Semra Çapar, gebelik döneminde yaşanan enfeksiyonlar hakkında ve grip aşısı ile ilişkili açıklama yaptı. Açıklamasında Çapar, “Enfeksiyon bebek ile anne arasında kan alışverişini sağlayan plasentayı etkileyerek bebeğinin gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Erken doğum, düşük, ölüm doğum ve bebekte bazı sakatlıklarına neden olabilir. Doğum sırasında enfeksiyonlar eğer anneden bebeğe bulaşırsa enfeksiyonlar uzun süre devam edebilir. Gebelik sırasında bizim en sık rastladığımız enfeksiyonlar vajinal enfeksiyonlardır. Normalde gebelerde fizyolojik akıntı vardır. Her akıntı enfeksiyon değildir. Gebelikte mantar enfeksiyonları da rastlamaktayız. Bunların da teşhisi ve tedavisi kolaydır. Tedavi edilmedikleri zaman erken doğuma ve doğum sırasında bazı sıkıntılara yol açabilirler’ şeklinde konuşarak grip aşısının önemine değindi.
HAMİLELİKTE GIDALAR DİKKAT
Hamilelikte hormonal ve mekanik nedenlerle idrar yolları enfeksiyonlarının artabildiğini söyleyen Semra Çapar, ‘Sık idrara çıkma, idrara çıkarken yanma gibi belirtiler gösterebilirken, hiç belirti göstermeden böbreklere kadar ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gebelerin, gebelik süresi boyunca idrar yolu tahlilleri yaptırması gerektirmektedir. Geçirilen enfeksiyonların cinsine, şiddetine, geçirildiği zamana göre bebekte ve annedeki etkileri değişebilmektedir. Parazit hastalığı gebeliğin ilk 4 ayında geçirildiğinde bebekte ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Tam pişirilmemiş et ve et ürünlerinin tüketilmesi ve kedi dışkısı ile bulaşabilen bir parazittir. Tedavisi mümkündür. Teşhis edildiğinde ilaç tedavisi yapılır. Ancak eğer tedavi edilmezse erken doğum, ölü doğum ve bebekte ciddi sakatlıklar yol açabilmektedir. Yine bir bakteri enfeksiyonu olan listeriyoz ise süt ve süt ürünleri ile genellikle bulaşan bir bakteridir. Ciddi sıkıntılara yol açabilir’ ifadelerinin ardından, hamilelik süreci boyunca gıdaların hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğine değindi. 
ELLER SIK YIKANMALI
Enfeksiyondan korunmak için elleri sık yıkamayı tavsiye eden Çapar, çiğ et ürünleri, yumurta gibi şeylere dokunduktan sonra ellerin yıkanması gerektiğini hatırlatıyor. Hayvanlara, toprağa dokunduktan sonra veya hasta biri ile temas edildiyse muhakkak eller bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Çünkü, hamilelikte bağışıklık sistemin zayıflaması, akciğer kapasitesinin azalması, kan volümünün değişmesi gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki anne grip olursa, karnındaki bebek de gripten etkileneceğini söyleyen Çapar, bu nedenle gripten korunmanın hamilelikte önemli olduğunu belirtti.
ZARARI YOK
Hamilelik sürecinde aşısının yapılmasını tavsiye eden Semra Çapar, ‘Özellikle bu sene Kovid-19 salgını da bulunduğu için ikisinin de karışma ihtimali çok yüksektir. Çünkü korona virüs ile grip belirtileri birbirine çok benzerdir. Bu nedenle sağlık çalışanların da yükü artmaktadır. Bunu azaltmak için özellikle 2020-2021 döneminde girip aşısına çok önem veriyoruz. Türkiye’de grip aşısı yaptırmak için ekim-kasım ayları uygundur. Grip virüsünün dolaşımda bulunduğu süre boyunca da yapılabilir. Gebelik düşünen kadınların gebelik öncesinde de yaptırması faydalıdır. Yapılan çalışmalarda grip aşının gebelik döneminde herhangi bir zararı olmadığı görülmektedir. Hamile kadınlar grip aşısının yan etkileri diğer insanlardan farklı değildir. Enjeksiyonun yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık, şişkinlik, baygınlık hissi, baş ağrısı ve ateş gibi yan etkiler yapabilmektedir. Bunlar aşı yapıldıktan hemen sonra bağlayıp, 1-2 gün boyunca sürebilir. Yumurta alerjisi olan kadınlar grip aşısı yaptırabilir. Emziren anneler de grip aşısı yaptırabilir. Annede oluşan antikorlar, anne sütü yoluyla bebeğe geçerek aynı zamanda bebekte de koruma sağlar’ cümleleriyle konuşmasını tamamladı.

İLİşKİLİ HABERLER Hangi Hastalar Aşı Yaptıramayacak?

Hangi Hastalar Aşı Yaptıramayacak?

Hamilelikte Uykuyu Kaçıran 7 Neden

Hamilelikte Uykuyu Kaçıran 7 Neden

Hacettepe'den Aşı Açıklaması Geldi

Hacettepe’den Aşı Açıklaması Geldi

Aşının Yan Etkileri Var mı?

Aşının Yan Etkileri Var mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Safranın Bilinmeyen Faydaları, Kaşıntıya ve İltihaba İyi Geliyor! Hamileler Kullanmasın!

Safranın Bilinmeyen Faydaları, Kaşıntıya ve İltihaba İyi Geliyor! Hamileler Kullanmasın!

Hamilelerin Bilmesi Gereken 5 Yaz Kuralı

Hamilelerin Bilmesi Gereken 5 Yaz Kuralı

Hamileleri Anlama Kılavuzu: Ne İsterler?

Hamileleri Anlama Kılavuzu: Ne İsterler?

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

Hamileler Hafta Hafta Nasıl Beslenmelidir?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.