DOLAR 32,3773
EURO 35,0541
ALTIN 2.326,75
BIST 9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Göz Kızarıklığı Ne Zaman Kovid-19 Belirtisi Olabilir?

21.09.2020
A+
A-

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, göz kızarıklığının ne zaman koronavirüs işareti olabileceğine ve pandemi de göz sağlığını korumak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, önemli uyarılarda bulundu.

EĞER BU BELİRTİLER VARSA…

Enfeksiyonun neden olduğu bir göz hastalığı olan konjonktivit; gözün en dış tabakası ve göz kapaklarının iç kısmını saran zarın iltihaplanması olarak tanımlanır. Özellikle viral, bakteriyel ya da alerjik bir reaksiyon sonucu gelişen konjonktivit, halk arasında göz nezlesi olarak biliniyor.

Kovid-19’un da gözlerde kızarıklıkla kendini belli eden konjonktivit oluşturduğu gösterilmekle birlikte şu ana kadar yapılan çalışmalarda gözde hastalığın hangi sıklıkta gerçekleştiği konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Fakat kuru öksürük, nefes darlığı, halsizlik ve yüksek ateş gibi virüsün diğer belirtilerine eşlik eden göz kızarıklığı teşhis açısından bir anlam içermektedir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Göz, savunma mekanizmaları sayesinde dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı son derece korunaklı bir organdır. Gözün bu anlamda zarar görmesi tıpkı diğer organlarda olduğu gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına veya tolere edebileceğinden daha fazla mikropla karşılaşmasına bağlıdır. Bu nedenle öncelikle kirli ellerle göz temasından kaçınılması gerekir.

GÖZ KURULUĞUNDAN ŞİKAYETÇİYSENİZ…

Birçok kişinin evden çalıştığı salgın sürecinde artan bilgisayar-cep telefonu kullanımı ve düzensiz uyku göz kuruluğuna neden olarak, gözün savunma mekanizmasının olumsuz etkilenmesine yol açtı. Yapılan çalışmalar, ekran başındayken göz kırpma sayısının azalmasından dolayı göz kuruluğunun arttığını ortaya koydu. Bu nedenle saat başı 5-10 dakika ara vermek, 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak, bunu yaparken de göz kırpmayı ihmal etmemek göz sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat göz kuruluğu devam ediyorsa göz hekiminin önerisiyle suni gözyaşı kullanabilirsiniz.

LENS YERİNE GÖZLÜK KULLANIN

Dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta da kontakt lens kullanımıdır. Lens kullanımının enfeksiyon riskini artırdığını gösteren bir kanıt olmamakla birlikte gözde kaşınma, batma gibi nedenlerle bu kişilerin göz temasında bulunması olasıdır. Bu süreçte gözlük kullanımı, hem temasın azalmasına hem de damlacık enfeksiyonuna karşı bir bariyer oluşturduğu için daha mantıklıdır. Gözlük kullanmakta sıkıntı çeken kişilerinde günlük kullan at lensleri tercih etmeleri ve göz kuruluğunu azaltmak için lens kullanım sürelerini azaltmaları uygun olacaktır.

İLİşKİLİ HABERLER Zatürre Aşısı Koronavirüse Karşı Korumaz

Zatürre Aşısı Koronavirüse Karşı Korumaz

Çin, Testleri Tamamlanmayan Kovid-19 Aşısını On Binlerce Kişide Denedi

Çin, Testleri Tamamlanmayan Kovid-19 Aşısını On Binlerce Kişide Denedi

Enes Batur Koronavirüs mü Oldu?

Enes Batur Koronavirüs mü Oldu?

Kovid-19’da Sosyalleşme, Yeni Normali Oluşturacak

Kovid-19’da Sosyalleşme, Yeni Normali Oluşturacak

İLİşKİLİ GALERİLER Bülent Ersoy Korona mı Oldu?

Bülent Ersoy Korona mı Oldu?

MasterChef Türkiye'ye Korona Engeli

MasterChef Türkiye’ye Korona Engeli

Reynmen Koronavirüse Yakalandı

Reynmen Koronavirüse Yakalandı

Robert Pattinson Koronavirüsü Yendi

Robert Pattinson Koronavirüsü Yendi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.