DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir? Neden Olur?

06.03.2020
A+
A-

Göz kapağı düşüklüğü tek başına bir sorun olabileceği gibi farklı bir sağlık sorunundan da kaynaklanabilir. Bu durum görme kabiliyetinde engellere neden olmasının yanı sıra estetik anlamda da istenmeyen bir görüntüye neden olması sebebiyle göz kapağı düşüklüğü tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Pitozis olarak da adlandırılan göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının gözün bir bölümünü kapatacak şekilde gerekenden daha aşağıda ve sarkık olması durumudur. Bu durum hafif göz kısılması olarak kendini gösterebileceği gibi göz bebeğini kapatacak boyutlara da ulaşabilir. Görüş sorunları ve estetik nedenlere bağlı olarak göz kapağı düşüklüğü, kişide psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir.

Göz kapaklarındaki sarkıklık genellikle tek gözde görülür. Fakat bazı durumlarda her iki gözde de pitozis sorunu görülebilir. Buna da bilateral pitosiz adı verilir. Bu durum kişinin gündelik yaşamını fazlasıyla etkileyeceğinden cerrahi müdahale gereklidir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göz kapağı düşüklüğünün en temel belirtisi, üst göz kapaklarının sarkık olmasıdır. Bu sarkıklık çok dikkatli veya sadece yakından bakıldığında fark edilebilecek şekilde hafif düzeyde olabilirken belirgin bir düşüklük şeklinde de görülebilmektedir. Göz kapaklığı düşüklüğünde başka belirtiler de söz konusudur. Kişi, daha iyi görebilmek için başını geriye eğmeye, çenesini kaldırmaya veya kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmeye çalışır. Buna bağlı olarak yapılan davranışlar ise boyun, bel ve omurga ağrılarını beraberinde getirir. Aynı zamanda gözde kuruluk ve aşırı yaşarma da göz kapağı düşüklüğünün belirtilerindendir.

Eğer göz kapağı düşüklüğü ileri boyuttaysa kişinin görüşü önemli ölçüde azalır. Bu sorun ise göz tembelliğine yol açar. Bu sebeplerden dolayı hastalığın erken tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

Göz kapağı düşüklüğüne genellikle göz kapağını tutan kasın anne karnında yeterince güçlenememesi sebep olur. Çoğu zaman bebek gözlerini açmaya çalıştığı zamanlarda bir gözü diğerinden daha kısıksa hastalığın farkına varılır. Fakat hastalığın kesin olarak tespiti uzman bir hekim tarafından fiziksel muayene ile yapılmalıdır.

Sonradan gelişen göz kapağı düşüklüğüne ise göz kapağını tutan kasların zayıflaması veya hasar görmesi neden olur. Bazı durumlarda gözün darbe alması, yaralanması veya göz tümörlerinin varlığı da sebep olabilir. Hepsinin yanı sıra bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan yöntem ve ilaçların yan etkilerine bağlı olarak da pitozis hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Pitosiz hastalığının birkaç farklı tedavisi vardır. Küçük yaştaki hastalarda hastanın yaşı, göz kapağının yüksekliği, göz hareketlerindeki kısıtlılıklar, göz kapağını tutan kasın gücü gibi faktörler hekim tarafından değerlendirilerek tedavi yöntemi belirlenir. Hekimler bazen beklemeye müsait olan durumlarda hastalığa müdahale etmeyerek zaman içerisinde geçmesini beklemeyi tercih edebilir. Fakat böyle durumlarda hasta sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Belirli zaman aralıklarıyla kontroller gerçekleştirilir. Bu süreçte hastaya özel gözlüklerin kullanımı önerilebilir. Aynı zamanda göz damlasıyla da sürece müdahale edilebilir.

Yetişkinlerde ise daha farklı bir süreç izlenerek, hastanın durumu göz önünde bulundurularak cerrahi müdahale gerekebilir. Hekim, hastalığın ve hastanın durumuna göre, düşen göz kapağındaki fazla dokuyu alabilir ya da göz kapağını tutan kasın güçlenmesi için bir müdahalede bulunabilir.

Yaşı ilerlemiş olan hastalarda cerrahi müdahale yerine gözlük kullanımı da bir tercih olabilir. Fakat bu geçici bir çözümdür ve göz kapağındaki sarkıklık sorunu eğer ileri boyuttaysa etkili bir çözüm olduğu söylenemez. Bu durumda ise hastalığın tedavisi için mutlaka cerrahi müdahale gereklidir. Cerrahi müdahale ise daha çok lokal anestezi uygulanarak ayakta yapılır. Basit bir operasyondur ve kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Beklenmedik bir komplikasyon gelişmediği takdirde hasta aynı gün taburcu edilir.

İLİşKİLİ HABERLER Aman Dikkat! Göz Kapağı Düşüklüğünüz Varsa...

Aman Dikkat! Göz Kapağı Düşüklüğünüz Varsa…

Göz Estetiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz Estetiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Yara İzi Kalır mı?

Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Yara İzi Kalır mı?

Göz Kapağı Düşüklüğünü Çözen Formül

Göz Kapağı Düşüklüğünü Çözen Formül

İLİşKİLİ GALERİLER Göz Kapağı Estetiği İle Gençleşin!

Göz Kapağı Estetiği İle Gençleşin!

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Göz Kapağı Estetiğine Dair Merak Edilenler

Göz Kapağı Estetiğine Dair Merak Edilenler

Badem Göz Estetiği Nedir?

Badem Göz Estetiği Nedir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.