DOLAR 35,4203
EURO 36,4555
ALTIN 3.046,48
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Pandemi İle Birlikte Hayatımıza Giren Kavram: Zoom…

17.03.2021
A+
A-

Pandemi döneminde toplantı ve görüşmelerin Zoom üzerinden yapılıyor olması, başta olumlu gibi gözükse de Zoom yorgunluğuna sebep olabiliyor Peki, Zoom yorgunluğu nedir?

Koronavirüsün hızlı yayılımı sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edildi ve birçok şirket ve eğitim kurumu uzaktan çalışma sistemini hayata geçirdi. İş hayatının ve eğitimin sekteye uğramaması için birçok program kullanıldı. Bunlardan birisi de Zoom oldu. 

Milyonlarca insan işlerini Zoom üzerinden halletmeye başladı. Sağlık için hayata geçirilen bu sistem, bazı açılardan iyi olsa da bilim insanları, bu sistemin kötü yanlarının da bulunduğunu tespit etti. 

ZOOM YORGUNLUĞU NEDİR? 

ABD’de bulunan Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, uzaktan çalışma sisteminin tükenmişliğe neden olduğu belirtildi. Bu duruma, ‘Zoom tükenmişliği’ ya da ‘Zoom yorgunluğu’ adı verildi. 

Araştırmaya göre Zoom toplantıları, kişinin gerçek hayattaki toplantılardan çok daha fazla gerilmesine neden oluyor ve kullanıcıları hiç olmadığı kadar kendi tepkilerini gözlemlemek zorunda bırakarak stres yaratıyor. 

Araştırmayı yürüten bilim adamlarına göre, Zoom tükenmişliğinin belirgin nedenleri bulunuyor. Ekrana çok yakından bakmak, aşırı ve yoğun göz teması, sürekli video izlemek, hareketsizlik, yüz yüze iletişim imkanının azalması ve kendi görüntüsüne çok fazla odaklanmak gibi 

ZOOM TÜKENMİŞLİĞİNİ YENMEK MÜMKÜN 

Koronavirüsün yayılım hızını azaltmak için evde kalmaya özen göstermemiz gereken bir dönemdeyiz, bu konuda hem fikiriz. Ancak sosyal bir varlık olan insanın, etkileşimsiz ve izole bir hayat sürmesi aşırı zorlayıcı olabiliyor. Bunun üzerine uzaktan çalışma gibi etkenler dahil olduğunda ekstra bir yorgunluk durumu ortaya çıkıyor. 

Tam bu noktada bilim insanları, online toplantı stresini azaltmak ve böylece Zoom tükenmişliğinin önüne geçmek için basit önerilerde bulunuyor. Zoom ekranını küçültmek, kişisel bir alan hissi vermek için kamerayı uzağa yerleştirmek, kendi görüntünüzü ekrandan kaldırmak, ara verip kamerayı kapatarak başka noktalara odaklanmak verilen tavsiyeler arasında yer alıyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.