DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Göttingen Üniversitesi’nden Türkiye ve İran Arasındaki Devasa Yırtık Keşfi

Göttingen Üniversitesi, Türkiye ve İran arasındaki devasa yırtığı keşfetti. Bu önemli buluş, bölgenin jeolojik yapısını ve tarihini anlamamızda çığır açacak bir gelişme. Detaylar için makalemizi okuyun.

01.03.2025
A+
A-

Göttingen Üniversitesi’nden Önemli Keşif

Göttingen Üniversitesi'nden Önemli Keşif

Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nin öncülüğündeki uluslararası bir araştırma ekibi, Türkiye’nin güneydoğusundan başlayarak kuzeybatı İran’a kadar uzanan yaklaşık bin 500 kilometre uzunluğunda devasa bir yarık keşfetti. Bu önemli araştırma, Irak’taki Zagros Dağları’nın uyguladığı kuvvetin, Dünya yüzeyinin son 20 milyon yıl boyunca nasıl bir eğilim gösterdiği üzerine yoğunlaşmaktadır.

“Türkiye’ye Yaklaştıkça Sığlaşıyor”

Araştırmanın sonuçları, Dünya yüzeyinin derinliklerinde yer alan Tetis Okyanusu tabanının yatay olarak koptuğunu ve bu yırtığın Türkiye’den İran’a doğru uzanarak genişlemesini sağladığını ortaya koymaktadır. Özellikle Türkiye’ye yaklaşıldıkça bu hareketin sığlaşması ve büyük bir yarığın yüzeye yayılmasına neden olduğu belirtiliyor.

“Levha Takvim Yaprağı Gibi Kopuyor”

Bilim insanları, Zagros Dağları’nın altında gizlenen Tetis Okyanusu kalıntılarının, Türkiye’nin jeolojik yapısını köklü bir şekilde etkilediğini vurgulamaktadır. Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Renas Koshnaw, bu levhanın “tıpkı bir takvim yaprağının kopması gibi” yavaş ama kararlı bir şekilde parçalandığını ifade etti. Araştırmacılar ayrıca, dağların ağırlığının tek başına son 15 milyon yılda oluşan ve tortuyla dolmuş 3-4 kilometre derinliğindeki çöküntüyü açıklayamayacağına dikkat çekiyor.

Depremler Konusunda Alarm Veriyor

Göttingen Üniversitesi’nden Prof. Jonas Kley, “Dünya’nın kabuğunda neler döndüğünü anlamak, olası depremler için hayati öneme sahip.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu tür araştırmalar, tortul cevher yatakları ve jeotermal enerji gibi doğal kaynakları keşfetmek için bilgi sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda deprem risklerinin değerlendirilebilmesi adına pratik uygulamalara da zemin oluşturabilir.

Naci Görür Uyarıda Bulunmuştu

Türkiye’de yer bilimci Prof. Naci Görür, bu konuya dair daha önce uyarılarda bulunmuştu. Görür, Bitlis-Zagros fay hattına dikkat çekerek, “Levha hareketleri büyük depremlerin tetikleyicisi olabilir. Bu nedenle kentlerin daha dirençli hale gelmesi şart.” dedi. Özellikle Bitlis-Zagros fay hattında meydana gelebilecek bir depremin, Diyarbakır’da büyük bir felakete yol açabileceğini belirten Görür, Diyarbakır’ın depreme dayanıklı bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: NTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.