DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Google, Microsoft, Meta Gibi Dev Şirketlerin İnanılmaz Tutarlarla Satın Aldıkları Önemli Şirketler: Peki Bu Kadar Paraya Değdi mi?

09.01.2023
A+
A-

Dünyadaki şirketler arasında şirket büyüklüğünü arttırmak, stratejik adımlar atmak ve bazen rakiplerini egale edip tekelleşmek için diğer şirketleri satın almak oldukça yaygın. Bununla birlikte bazen bir dev şirket diğer bir dev şirketi satın alarak mega bir birleşmeye de sebep olabiliyor.

Şirketler bunları yapmak için kesenin ağzını açıp inanılmaz tutarlara çıkabiliyor. Biz de bu satın almalar arasından ilginç ve rekor seviyeye sahip olanları seçerek sizlere bir liste hazırladık.

Disney’in satın aldığı stratejik şirketler: Pixar ve Marvel

disney

Disney, karlı şirketleri satın almak konusunda attığı stratejik adımlarla konuşulan bir şirket. Şirket ilk olarak eğlence devlerinden biri olan Pixar’ı 2006 yılında 7.4 milyar dolara satın adlı. O yıllarda ve günümüzde insanların ağzını açık bırakacak nitelikte bir tutar olsa da stüdyo ürettiği WALL-E ve Toy Story 3 filmlerinden milyarlarca gelir etti. 

Pixar’ın satın alımından üç yıl sonra Disney, Marvel ile de aynı bir sürece girdi. Marvel’in ürettiği filmler de gişede rekor kârlar elde ederek Disney’in kazancını yüksek tutarlara çıkardı. Her başarılı gişe rekortmeni filmlerde bu satın almaların ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. 

Google’ın belki de en başarılı olduğu satın alımlardan biri: Android

android

Google, 2005 yılında 50 milyon dolar olarak tahmini belirlenen tutarla Android’i satın aldı. Android o zamanlarda çok bilinmeyen bir mobil başlangıç şirketiydi. Bu yüzden de bu satın alım bazı insanlar nezdinde pek hoş karşılanmadı. Yıllar geçtiğindeyse akıllı cihazlarda en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Android ile birlikte Google bu satın almanın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi.

Bu satın alım Google’ın Microsoft ve Apple’nin hakim olduğu mobil işletim sistemi alanında ihtiyaç duyduğu araçları ve rekabet imkanını sağladı.

Meta’nın, iletişim devi olmasına katkı sağlayan şirket: WhatsApp

meta

2014 yılında Facebook, kendi uygulaması Messenger ile en çok rekabet eden ve dünyanın en büyük sohbet uygulamalarından biri olan WhatsApp’ı satın almak için kesenin ağzını açma kararı aldı. O yıllarda şirket, Messenger ile WhatsApp’a benzer bir hizmeti sunduğu için bu satın alım kamuoyu tarafından kafa karıştırıcı olarak nitelendirildi. Şirketin, ilerleyen yıllarda bu iki platform için ortaya sunduğu yol haritası sayesinde bu satın alımın anlamı ortaya çıktı. Bu yol haritasına göre Meta, WhatsApp ile saf bir mesajlaşma deneyimi sunarken Messenger ile platform benzeri bir deneyim sunmayı planlıyor.

Meta, WhatsApp için 4,59 milyar dolar nakit ve 178 milyon dolar değerinde hisse senedi ödedi ve WhatsApp çalışanları için dört yıl boyunca sınırlı hisse senediyle hibede bulundu.

Microsoft’u dünyanın en büyük profesyonel iş ağı sahibi yapan satın alma: Linkedin

linkedin

Haziran 2016 yılında Microsoft, ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan en popüler iş ağı Linkedin’i 26.2 milyar dolara satın aldı. Bu alım yaklaşık olarak hisse başına 196 dolara tekabül ediyor. Şirket bu satın alımla iş dünyasında her kişiyi, her kuruluşu güçlendirmeyi hedeflerken kendi bünyesinde bulunan Microsoft Office 365 ve Dynamics’in gelişmesini de hızlandırmayı hedefliyor. 

Şirket bu satın alımla beraber Linkedin’e Office 365 özelliklerini entegre etmeye başlamış gibi görünüyor.

Softbank’ın aldığı, akıllı telefon çiplerinde adını söz ettiren şirket: ARM

softbank

Japon firma Softbank, Apple’in akıllı telefonu iPhone dahil olmak üzere diğer tüm akıllı telefonlarda, fabrika ekipmanlarında ve arabalarda çip tasarımının bir kısmını sağlayan yarı iletken devi çip üreticisi ARM Holdingler’i 32 milyar dolara satın aldı. Softbank, çalışan sayısını 5.000’den 6.000 kişiye çıkarırken; ARM’yi bağımsız bir şirket olarak işletmeye devam edeceklerini de kamuoyuna iletti. ARM, akıllı telefonları çalıştıran işlemciler için popüler seçimlerden biridir. 

AMD’nin, Intel ve Nvidia ile rekabet etmek için aldığı şirket: Xilinx

amd

Ekim 2020’de AMD, çip üreticisi veri merkezi pazarında Intel ve Nvidia ile rekabetini kolaylaştırmak için yarı iletken şirketi Xilinx’i 35 milyar dolara satın aldı. Xilinx, donanımları güçlendirmek için telekomünikasyon, otomotiv ve savunma endüstrisinde kullanılan programlanabilir yongaları ürütmesiyle bilinen bir şirket. Şirketin ürettiği çipler yeniden yapılandırılabilir, entegre devreler aracılığıyla donanım üzerinden programlanabilir; bu sayede şirket daha düşük gecikme sürelerine de ulaşabilmektedir.

Donanım üreticisi Dell, veri depolama devi EMC’yi satın aldı.

dell

2016 yılında ABD’li donanım üreticisi Dell, zamanının en büyük teknolojik satın almasına imza atarak, sektörün en büyüklerinden biri olan depolama devi EMC’yi 67 milyar dolara satın aldı. Bu satın alma sayesinde donanım üreticisi Dell; sunucular, depolama, sanallaştırma ve bilgisayarlar olmak üzere dört ana dalda kendinden daha da söz ettirmeyi planladı. Şirket, tepeden tırnağa teknoloji sağlayıcısı olma hedefinde önemli bir adım attı.

Microsoft, köklü oyun şirketi Activision Blizzard’ı satın aldı.

blizzard

Bu yılın Ocak ayına gelindiğinde Microsoft, Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolar karşılığında satın aldığını kamuoyuyla paylaştı. Bu satın alma oyun dünyasındaki en büyük satın almalar listesinin ilk sıralarında yer alabilecek bir alım. Şirket bunların yanında diğer bazı küçük oyun şirketlerini de kendi bünyesine kattı. Microsoft bu gelişmelerle beraber oyun dünyası, mobil oyun dünyası sektöründe kendini genişletmek ve gelecekte yaygınlaşması beklenen meta veri dünyasında da köklü bir yer edinmeyi planlamakta.

Peki bu satın alımlar arasında en çok şaşırdığınız ve en çok ilginizi çeken hangisi? 

Kaynaklar: Global Expansion, India Times, PCMAG

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.