DOLAR 32,3740
EURO 34,9623
ALTIN 2.325,52
BIST 9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim tutarı ne kadar oldu? (2023 GSS prim ücreti hesaplama)

22.12.2022
A+
A-

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, 2023 asgari ücret zammının belli olmasıyla birlikte merak edilen konular arasında yer almaya başladı. GSS, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan sistemdir. Peki, GSS prim tutarı ne kadar, kaç TL oldu?

GSS prim tutarı ne kadar oldu? sorusunun yanıtı, asgari ücret zammı sonrası merak ediliyor. Ekonomik durumun ve sigortalı olup olmamana bakılmaksızın hastalık durumunda sağlık hizmetinden yararlanma hakkı sunan GSS’de 2023 yılı için prim tutarı ücreti belirlendi. Peki, GSS prim tutarı ne kadar oldu?

2023 GSS PRİM TUTARI NE KADAR OLDU?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artacak. SGK, 2022’de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 195 lira uyguluyordu, bu rakam 2023’te 301,5 TL’ye çıkacak.

GSS NEDİR?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiş olan genel sağlık sigortası, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan sistemdir.

Genel sağlık sigortasının en önemli avantajı, sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin sağlık hizmeti almalarına imkan tanımasıdır. Ancak bununla birlikte genel sağlık sigortasında çalışan primlerinin işveren tarafından ödenmesi, çalışmayan kişilerin ise primlerini dışarıdan kendilerinin ödemesi gibi detaylar vardır.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim tutarı ne kadar oldu? (2023 GSS prim ücreti hesaplama) - 1

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KİMLERİ KAPSAR?

– Devlet memurları

– 18 yaşından küçük engelli ve engelli aylığı alan kişiler

– 65 yaş aylığı alan

– Ücretli, maaşla veya bağımsız çalışan kişiler

– Şeref aylığı alanlar

– İsteğe bağlı sigortalılar

– Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alan kişiler

– Yurt dışında çalışan ancak çalıştığı ülkede sigorta hizmetinden faydalanmayanlar

– SGK üzerine kayıtlı ve aylık geliri olan kişiler

– Dul veya yetim aylığı alanlar

– Emekliler ve bakmakla yükümlülüğü olan kişiler

– Stajyer avukatlar

– İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği alanlar

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.