DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Geleneksel Tırpan Dövme ve Ot Biçme Sanatı Malazgirt’te Hayat Buluyor

Malazgirt’te geleneksel tırpan dövme ve ot biçme sanatı yaşatılıyor. Bu kültürel mirasın güzelliklerini keşfedin ve yerel yaşamın bir parçası olun.

29.06.2025
A+
A-

Geleneksel Tırpan Dövme ve Ot Biçme Sanatı Malazgirt’te Yaşatılıyor

Makineleşmenin hızla ilerlediği günümüzde, unutulmaya yüz tutmuş olan geleneksel tırpan dövme ve ot biçme sanatı, Malazgirt’te tutkunların ve ustaların çabalarıyla yaşatılmaya devam ediyor. Bu eski ve değerli meslek, köy hayatının vazgeçilmez bir parçası olmasının yanı sıra, kültürel mirasımızın önemli bir unsuru olarak da öne çıkıyor.

İlçeye bağlı Adalar Mahallesi’nde ikamet eden Muzaffer Uçak, yarım asrı aşkın süredir bu geleneksel mesleği sürdürüyor. Modern ot biçme makineleri ve teknolojik aletlerin yaygınlaşmasına rağmen, Uçak, eski usul tırpan kullanmayı ve onu bileyerek yeniden şekillendirmeyi sürdürüyor. Ona göre, makine ile ot biçmek doğallığı ve ustalığı yok ediyor.

Muzaffer Uçak, “Yıllarını bu işe adadım. Tırpanı kendi bileyerek formunu koruyorum. Maalesef, artık bu işi yapan usta kalmadı. Günlük 5 bin TL yevmiye veriyorum ama kimse bu mesleği öğrenmek ve devam ettirmek istemiyor” diyerek, mesleğin kayboluşuna üzülüyor.

Usta, “Biz eskiden tırpanla ot biçerdik, bu yöntem hem doğaya dost hem de mesleğin inceliklerini öğrenmek açısından önemliydi. Şimdi ise makine kullanımı yaygınlaşınca bu sanat yok olmaya başladı” şeklinde konuştu.

Geleneksel mesleğin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına çaba sarf eden Muzaffer Uçak, gençlere bu sanatın ve mesleğin kıymetini anlatmaya devam ediyor. Bu sayede, hem kültürel mirasımız korunuyor hem de gelecek nesillere değerli bilgiler aktarılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.