DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Gece Körlüğü Neden Olur, Tedavisi Nedir?

28.09.2021
A+
A-

Gece körlüğü, retinadaki tabakanın zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Diğer ismi tavuk karasıdır. Tavuk karası hastalığı nedir? Tavuk karası nasıl tedavi edilir? Tavuk karası genetik bir hastalık mıdır? Detaylar haberimizde…

Gece körlüğü, retinadaki doku hücrelerinde ışığı algılayan tabakanın zarar görmesi sonucunda meydana gelen özellikle de akraba evliliklerinde sıkça rastlanan genetik geçişli bir hastalıktır. Halk arasında bu hastalığa tavuk karası ismi verilmektedir. Gece körlüğünün nedeni nedir? Gece körlüğü nasıl tedavi edilir? Gece körlüğü genetik bir hastalık mıdır?

GECE KÖRLÜĞÜ GENETİK GEÇİŞLİ BİR HASTALIK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fevzi Şentürk, hastalığın en önemli nedeni açıklayarak ”Her yaş gurubunda görülebilen gece körlüğü hastalığının en önemli nedeni genetik geçişli olmasıdır. Hastalığın öne çıkan belirtilerini geceleri ya da zayıf ışıkta görmekte zorlanmak ya da hiç görememek olarak söyleyebiliriz.” diye belirtti.

Gece körlüğünün teşhisi ile ilgili konuşan Şentürk, ”Genel göz muayenesi ile birlikte eğer hastalığın retina bulguları yerleşmişse fundus muayenesi yaparak hastalığı teşhis edebiliyoruz. Burada kendini belli eden üç bulguyu retinada pigmentasyon artışı, damarlarda incelme ve optik sinirde soluk görme olarak sıralayabiliriz. Bu bulguların görülmediği durumlarda diğer tanı yöntemleri uygulanıyor. Ayrıca genetik inceleme yapılarak da hastalık kolaylıkla teşhis edilebiliyor.” dedi.

GECE KÖRLÜĞÜ HASTALIĞININ TEDAVİSİ BULUNMUYOR!

Hastalığın tedavi yöntemine değinen Şentürk şunları kaydetti:”Gece körlüğü hastalığının şuan için günümüzde herhangi bir tedavisi yok. Ancak bu yönde özellikle gen tedavisine yönelik araştırmalar devam ediyor. Kök hücre ve PRP ise bu hastalığı yaşayan kişiler için umut verici yöntemler olarak söylenebilir. PRP yönteminde hastanın kendi kanını özel işlemden geçirerek canlılığı azalmış, işlev göremeyen hücrelere uyguluyoruz. Farklı yerlerden alınabilse de özellikle bebek kordonundan elde edilen kök hücreler daha sık uygulanabiliyor. Bu iki uygulama sayesinde hastaların karanlık adaptasyonunda ve görme alanında düzelme görülebiliyor. Umut verici yöntemler olarak adlandıracağımız bu uygulamalar belli aralıklarla tekrarlanmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.