DOLAR 32,4083
EURO 34,5725
ALTIN 2.385,50
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Fransa’dan enerji üretiminde hayvan gübresi atağı

24.02.2020
A+
A-

Fransa, hayvan dışkılarından elde edilen biyogaz sayesinde çevre kirliliği ve enerji bağımlılığına dur demeye hazırlanıyor. Ülkede şu ana kadar 133 çiftliğe kurulan dışkı toplama ve işleme depoları sayesinde hayvansal atıklardan metan gazı elde ediliyor.

Bu sayede dışa dönük enerji bağımlılığından kurtulmayı da hedefleyen hükümet 2030’a kadar enerji tüketiminin yüzde 10’unu biyoyakıt ile karşılamayı hedefliyor. Fransa Gaz İdaresi (GRDF) ise çevreci yakıtlar alanında bir ‘devrim’ yaşandığının altını çiziyor ve bu oranın on yıl içinde yüzde 30’a ulaşabileceğini belirtiyor. Üstelik biyoyakıtlar tıpkı fosil yakıtlar gibi ısınmada, mutfak tüketiminde ve akaryakıt olarak da kullanılabiliyor.

Fosil yakıtlar ile aralarındaki en büyük farkı ise yenilenebilir olması, sahip oldukları düşük karbon ayak izi ve ithal bir ürün olmamalarından dolayı dışa enerji bağımlılığını azaltmaları.


Çiftçilere ikinci bir gelir kapısı

Biyogaz Fransa’a özellikle çiftçiler ve büyük baş hayvan üreticileri tarafından üretiliyor. Ek bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra çevre dostu bu yakıt iş alanları da yaratıyor. Şu ana kadar Fransa’da 133 büyük baş üreticisi ve çiftçiden gaz idaresinin depolarına biyomethan pompalanıyor.

2019’da üretim 1 terawatt’tan 2 terawatt’a geçerek ikiye katlandı. Fakat bu miktar 450 terawatt olan ülke ihtiyacını karşılamaktan şimdilik oldukça uzak.

GRDF’e göre tarımsal atıklardan elde edilebilecek enerji 2030’a kadar 150 terawatta ulaşabilir. Bu da ülke ihityacının yüzde 30’u anlamına geliyor. GRDF tepe yöneticisi Edouard Sauvage bu durumu “Enerji piyasasında bir devrim” olarak yorumluyor.

TIKLA BORSADA DÜŞÜK KOMİSYONLA İŞLEM YAPMAYA BAŞLA

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.