DOLAR 32,5886
EURO 35,0441
ALTIN 2.459,83
BIST 9.861,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Fiziksel ve Ruhsal Sağlık İçin Yürüyün

07.10.2020
A+
A-

Sağlık Bakanlığından edinilen bilgiye göre, değişen koşullar ile giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının oluştuğu ve bunun sonucunda çeşitli hastalıkların ortaya çıktığı biliniyor.

Gerçekleştirilen son araştırmaya göre, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması ile 15 ve üzeri yaş nüfusta toplumun yüzde 42,4’ünün düşük, yüzde 33,1’inin orta, yüzde 24,4’ünün ise yüksek düzeyde fiziksel aktivite gerçekleştirdiği ortaya kondu.

Uzanarak veya oturarak günlük geçirilen zaman 15 yaş üzeri erkek için 384,5 ve kadın için 374,1 dakika olduğu, 19 yaş üzeri erkek için 376,7 ve kadın için 363,7 dakika olduğu tespit edildi.

Gerçekleştirilen Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması (ilkokul 2. sınıflarda) sonuçlarında, hafta içinde öğrencilerin yüzde 21’inin derslerinden kalan zamanlarda televizyon ve bilgisayar ile hiç vakit geçirmediği, yüzde 42,5’inin bir saat, yüzde 23,5’inin 2 saat, yüzde 12,7’sinin 3 ve üzerinde saat geçirdiği tespit edildi. Hafta sonunda ise öğrencilerin sadece yüzde 12,2’sinin hiç zaman geçirmediği gözlemlenmiştir. Yüzde 41,6’sının 3 saatten daha uzun zaman geçirdiği ortaya kondu.

TEMPOLU YÜRÜYÜŞ

Düzenli fiziksel aktivite yapanların diğerlerine oranla enfeksiyondan daha çok korunduğunun altı çizilerek, pandemi sürecinde güçlü bağışıklığın önemi hatırlatıldı. Tüm yaş gruplarının rahatlıkla uygulayabileceği fiziksel aktivitelerin içinde yürüyüş olduğu aktarıldı.Vücudun oksijeni kullanma kapasitesini artıran, büyük kas gruplarını ritmik olarak çalıştıran ‘dayanıklılık aktiviteleri’, pandemi sürecinde daha da önemli hale geldi. Sosyal mesafeye dikkat edilerek gerçekleştirilecek yürüyüş aktivitesi, fiziksel ve ruhsal olarak kişilerin sağlığını oldukça fayda sağlayacağı gibi, toplum sağlığını riske atmadan da gerçekleştirilebilecek bir aktivite.

Sağlığın koruyucu etkisinin gerçekleşmesi için günlük gerçekleştirilen aktivitelerin yanında, yetişkinler hafta 5 gün yarım saat, 5-17 yaş grubunun ise günde en az 1 saat orta şiddette fiziksel aktivite yapılması bekleniyor. Orta şiddette gerçekleştirilen aktivitelerin içinde en iyi seçeneklerinden biri tempolu yürüyüştür. Herhangi bir alete ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilecek bu aktivite için özel bir hazırlığa da ihtiyaç yok.

Yürüyüş yapmak için özellikle dışarı çıkılabileceği gibi, gün içinde otobüs kullanılıyorsa 2 durak erken inerek veya özel araş kullanılıyorsa arabayı uzağa park ederek gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait spor tesislerinden de yararlanılabilir. 

Uluslararası Herkes için Spor Federasyonu tarafından 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü kapsamında, yeni tip salgınını yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin dünyayı birleştirme gücünden hareketle ‘Küresel Harekete Katıl’ çağrısı yapıldığı belirtildi.

İLİşKİLİ HABERLER Spor Yapmak İçin Hangi Saatler Tercih Edilmeli?

Spor Yapmak İçin Hangi Saatler Tercih Edilmeli?

Spor Yaparken Kurallara Dikkat!

Spor Yaparken Kurallara Dikkat!

Spor Yaparken Sakatlanmalara Dikkat

Spor Yaparken Sakatlanmalara Dikkat

Yürüyüş Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Sadece Yürüyüş Yaparak Kilo Verin

Sadece Yürüyüş Yaparak Kilo Verin

İstanbul'da Yürüyüş Yapabileceğiniz Yerler

İstanbul’da Yürüyüş Yapabileceğiniz Yerler

Yürüyüş Yapmanın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş Yapmanın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.