DOLAR 32,3607
EURO 34,7711
ALTIN 2.402,02
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Finlandiya’dan Putin’i Kızdıracak ‘NATO’ Kararı: Finlandiya Hükümeti, NATO’ya Başvuracağını Açıkladı

15.05.2022
A+
A-

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Rusya ile Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) arasındaki zaten gergin olan ipler iyice gerilmişti. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının gündeme gelmesini takiben, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen son görüşmede ise Putin, Finlandiya’nın NATO üyesi olması halinde açık bir şekilde iki ülke arasındaki ilişkinin zarar göreceğini ifade etmişti. Buna karşılık NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya hızlı bir şekilde katılmalarına izin verebileceklerini dile getirmişti. 

Şimdiyse Finlandiya, NATO kararını açıkladı. Finlandiya Hükümeti, Putin’in uyarılarına rağmen, NATO üyeliğine başvurmaya karar verdiğini duyurdu. 

Finlandiya, NATO’ya başvuruyor

Sauli Niinistö

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Rusya ile bin 300 kilometre uzunluğunda bir sınır paylaşan Finlandiya’nın NATO’ya resmi başvuruda bulunacağını açıkladı. Başvurunun kabul edilmesi halinde Finlandiya, şu an 30 ülkenin üye olduğu NATO’nun bir parçası haline gelecek. 

Hiç şüphesiz ki Finlandiya’nın bir NATO ülkesi olması, Putin’in de belirttiği üzere, iki ülke arasındaki gerilimi iyice artıracak. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Finlandiya ve İsveç’in NATO planlarına dair konuşmuş; bu karara karşı bir tutum sergileyen Erdoğan, Türkiye’nin kararı veto edeceğinin sinyallerini vermişti. 

Peki, bir ülkenin NATO üyesi olması için ne gerekiyor?  

Bir ülkenin NATO’ya kabul edilmesi için 30 NATO ülkesinin oy birliğiyle başvuruyu kabul etmesi gerekiyor. Oy birliğinin sağlanması ve resmi davetiyenin gönderilmesi halinde ise başvuruyu yapan ülke ve NATO arasında üyelik müzakereleri başlıyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.