DOLAR 32,3603
EURO 34,6712
ALTIN 2.394,20
BIST 10.188,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Filofobi Nedir?

12.04.2020
A+
A-

Birçok kişi bir kütüphanede, kafede, durakta, okul koridorunda kalbinin hızla çarpmasına neden olacak kişiyle karşılaşmayı bekleyerek yaşar. Peki, hiç düşündünüz mü, acaba aşık olmaktan korkuyor musunuz? Aşık olmaktan korkuyorsanız filofobi olabilirsiniz. Filofobi hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

FİLOFOBİ (AŞIK OLMA KORKUSU) NEDİR?

Aşık olma korkusuna adı verilen Filofobi, karşı cinsten bir kişinin varlığında kaygı krizi benzeri bir durum yaşar. Bu durum devamlılık gösterirse kişinin korkusu, duygusal bağlantısı olan kişilerden uzaklaşmasına sebep olur. Bu korkunun nedeni tam olarak bilinmiyor ama bazı uzmanlar kişinin başa çıkamadığı acı verici bir ayrılıkla ilişkili olduğuna inanıyor. Nedeni her ne – olursa olsun kişinin bu fobinin üstesinden gelmesi ve normal ilişkiler yaşaması mümkündür.

Bu fobi genel olarak potansiyel bir aşk partneriyle bir bağlantı kurma korkusuyla başlar ve kişinin arkadaşları, ailesi ve başka insanlardan kaçıp saklanmasına sebep olur. Başlangıcında, hoşlandığı bir kişiyle bir araya gelme kaygısı hissedebilir. Kalbi daha hızlı ya da düzensiz atmaya başlayabilir ve mide de bozulmalar meydana gelebilir. İçerisinde bulunduğu durumdan kaçma dürtüsü hissedebilir ve bazı vakalarda, karşı cinsen biriyle tanışma ihtimali olan durumlardan da kaçabilir.

FİLOFOBİNİN NEDENİ NEDİR?

Filofobiye neyin neden olduğu tam olarak bilinmezken kişinin aşık olmaktan ya da duygusal anlamda bağlılık kurmaktan neden korktuğuna dair teoriler bulunmaktadır. Bir teori, bu korkuya sahip kişinin kötü biten bir ilişki yaşadığını ve hayatına devam edemediğini söyler. O kişiye göre, bütün ilişkiler acı ya da reddedilme ile biter. Yaşanan acı hissinden korunmak için kişi ilişkilerden kaçınmaya çalışır. Ancak bu teori tıbbi olarak kanıtlanmamıştır ve bu fobinin gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir.

FİLOFOBİ TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Filofobisi olan bir kişi bu korkunun üstesinden gelebilir. Kişiye bunun üstesinden gelmesine yardımcı olacak iki tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;  duyarsızlaştırma terapisi ve bilişsel davranış terapisidir. Bu iki terapi yöntemi beraber uygulandığında en fazla etkiyi gösterir. Sistemli duyarsızlaştırma terapisi filofobik kişiyi, o kişi bu duruma hassassızlaşana dek insanlarla etkileşime sokar. Terapist, bu etkileşimin benzerini yapmak için bilgisayar kullanır ve kişinin gerçek yaşam durumuna hazırlanmasına yardımcı olur.

Bilişsel davranış terapisiyle terapist, filofobik kişinin düşünce dizisini anlayıp fark etmesine yardımcı olur. Daha sonra, olumsuz düşünceler zihnine dolmaya başladığında hasta bunları durdurabilir. Bilişsel davranış terapisinin ardındaki fikir kişinin düşüncelerinin davranışını etkileyebileceğidir. Kişi düşüncelerini takip ederek davranışını ve korktuğu nesneye tepkisini değiştirmeyi öğrenebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Talk Nedir - Talk Çıkarılan Yerler

Talk Nedir – Talk Çıkarılan Yerler

SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası Nedir?

Ivermectin Nedir?

Ivermectin Nedir?

Klostrofobi Nedir?

Klostrofobi Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Benedict Cumberbatch Fotoğrafları - Benedict Cumberbatch Resimleri

Benedict Cumberbatch Fotoğrafları – Benedict Cumberbatch Resimleri

 İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

Çin'e Coronavirüs Nedeniyle Tazminat Davaları Açılıyor

Çin’e Coronavirüs Nedeniyle Tazminat Davaları Açılıyor

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.