DOLAR 32,5991
EURO 34,7588
ALTIN 2.499,68
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Filizlenen Patatesler Zehirlenmeye Neden Oluyor!

30.05.2020
A+
A-

Son derece dinç olan patates, dürüst koşullarda muhafaza edilmediği zaman ölüme niçin olabileceğini biliyor muydunuz? Bilhassa yeşillenip filizlendiği vakit epeyce tehlikeli bir hal bölge filizlenmiş patatesin zararlarını anlatan Diyetisyen Beyza Köse, filizlenmiş patatesin asla tüketilmemesi gerektiği uyarsında bulundu.

YANLIŞ TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sofraların vazgeçilmez besinlerinden biri olan patates, lif/ posa içeriği doğru tokluk duygusal sağlar ve sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile vücuda enerji verir. Fakat patatesin faydaları olduğu kadar hatalı tüketildiği süre zararları da olmaktadır. Konuya ilişkin önemli bilgiler aktaran Diyetisyen Beyza Köse, “İnsan sağlığı üstünde çoğu olumlu etkileri olan patates, hasadından önce ve sonra depolanma esnasında yapılan hatalar sebebiyle beslenme zehirlenmelerine hatta bunlara emrindeki ölümlere yol açabilir. Ur; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma esnasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur,” ifadelerini kullandı.

BAŞ DÖNMESİ VE MİDE KRAMPLARI…

Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan nedeniyle solanin miktarının artabildiği vurgusunu da yapan beslenme uzmanı Köse, şu açıklamalarda bulundu:

”Güneş aşağı ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üstünde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir.”

CİDDİ ZEHİRLENMELER ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Ciddi zehirlenmelerin, ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizen Köse, “Bu Nedenle patatesleri güneş altında fazla uzun vakit bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek denetim edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Eğer farkında olan olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin sıradan 3-4 günden pozitif tüketilmemesi siklet arz ediyor,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER İshal Vakaları Ciddi Sorunlar Açabiliyor!

İshal Vakaları Ciddi Sorunlar Açabiliyor!

Sağlık Sorunları Yaşamadan Zayıflamanın Yolları

Afiyet Sorunları Yaşamadan Zayıflamanın Yolları

Sağlık Sorunlarını Engellemenin Yolu Diş Temizliğinden Geçiyor

Sağlık Durumu Sorunlarını Engellemenin Yolu Diş Temizliğinden Geçiyor

Karaciğerdeki Hasarı Azalttığı Ortaya Çıktı!

Karaciğerdeki Hasarı Azalttığı Ortaya Çıktı!

İLİşKİLİ GALERİLER Böbrek ve Karaciğeri Temizliyor!

Böbrek ve Karaciğeri Temizliyor!

Midesine Düşkün Olanların Mutlaka Gitmesi Gereken 5 Şehir!

Midesine Düşkün Olanların Mutlaka Gitmesi Gereken 5 Büyük Kasaba!

Bu Besinler Akciğerleri Tertemiz Yapıyor!

Bu Besinler Akciğerleri Tertemiz Yapıyor!

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Yürek Krizi Belirtileri Nelerdir?

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.