DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Federal Rezerv’in Para Politikası Altın Fiyatlarını Etkiliyor

Federal Rezerv’in para politikası, altın fiyatlarını nasıl etkiliyor? Bu yazıda piyasa dinamiklerini ve yatırım stratejilerini keşfedin.

04.04.2025
A+
A-

Federal Rezerv’in Para Politikası ve Altın Fiyatları

Federal Rezerv'in Para Politikası ve Altın Fiyatları

Federal Rezerv’in sert para politikası, ABD dolarının yirmi yıldan fazla bir süre içinde en yüksek seviyelere ulaşmasına sebep oldu. Bu durum, emtia piyasalarında olumsuz etkilere yol açarak altın fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ancak, bir fon yöneticisi, yatırımcıların hala emtialarda aşırı pozisyon almaları gerektiğini savunuyor. Bu pozisyonun, mevcut seviyelerin yarısı kadar altında olması gerektiğini de vurguluyor.

“Altın fiyatı aslında 1.000 dolara daha yakın olmalı!” ifadesini kullanan Abrdn’deki ETF Yatırım Stratejisi direktörü Robert Minter, altının bu yılki %9’luk düşüşüne rağmen ABD doları ve tahvil getirilerinin mevcut seviyelerinde fiyat hareketinin etkileyici olduğunu belirtiyor. Minter, altının 1.600 doların üzerinde değil, 1.000 dolara çok daha yakın bir seviyede işlem görmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu bağlamda Minter, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Altın fiyatının bu kadar düşük olmaması gerçekten şaşırtıcı. Yatırımcılar, ABD doları ve faiz oranlarının yükselmesine rağmen altın tutmak için çeşitli nedenler buluyorlar.”

Federal Rezerv'in Para Politikası Altın Fiyatlarını Etkiliyor

“Bir şeylerin kırıldığını gördüklerinde altına dönecekler!” diyen Minter, altını destekleyen temel nedenin, küresel merkez bankası politikalarının dünya ekonomisini olumsuz etkilemesini bekleyen yatırımcılar olduğunu belirtiyor. Özellikle Japonya Merkez Bankası’nın geçen hafta 1998’den bu yana ilk kez döviz piyasasına müdahale etmek zorunda kalmasının, bu kırılma noktasının bir göstergesi olabileceğini ifade ediyor.

Bu arada, Kriptokoin.com tarafından aktarıldığı üzere, sterlin değer kaybı yaşadı ve ABD doları karşısında 1980’lerin ortalarından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Birçok piyasa analisti, İngiltere Merkez Bankası’nın para birimini desteklemek zorunda kalabileceği görüşünde birleşiyor.

Minter, küresel ekonomik koşulların kötüleşmesine dikkat çekerek, Federal Rezerv’in agresif para politikası duruşunu sürdürmesinin zor olacağını dile getiriyor. Bu bağlamda, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Federal Rezerv zaten bir politika hatası yaptı. Etkinin ne kadar kötü olacağını görmek için bekliyoruz. Birçok insan, kenarda bir şeylerin kırılmasını bekliyor. O kırılmayı gördüklerinde altına yönelmekte tereddüt etmeyecekler.”

Emtia Piyasalarındaki Dengesizlikler

Emtia Piyasalarındaki Dengesizlikler

“Tüm emtialar düşük stoklardan muzdarip” diyen Minter, altınla birlikte daha geniş emtia endeksinin de yükseliş gösterdiğini ifade ediyor. Baz metaller, enerji ve tarım gibi emtialarda muazzam bir arz-talep dengesizliği olduğunu, bunun da küresel durgunluğa rağmen emtiaları nispeten koruyacağını öne sürüyor. Dünya ekonomisindeki bir daralmanın, ham emtia talebini azaltma potansiyeli bulunsa da, bu durumun sistemik arz sorunlarını etkilemeyeceğini iddia ediyor.

Minter, görüşlerini şu şekilde özetliyor:

  • Tüm emtialar düşük stok seviyeleriyle karşı karşıya.
  • Gelecek üretime yapılan zayıf yatırımlar, bu stokların yakın zamanda doldurulamayacağı anlamına geliyor.
  • Örneğin, alüminyum stokları dünya genelinde bulunmuyor.
  • Bu durum bakır için de geçerli; tedarik kısıtlamaları tüm dünya genelinde hissediliyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.