DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Fed’den yıl sonuna kadar ne kadar faiz artışı bekleniyor?

29.09.2022
A+
A-

Reuters’ın yaptığı son ankete göre ekonomistler Fed’in kasım toplantısında 75 baz puan, aralıkta ise 50 baz puan artış bekliyor. Bu tahminler gerçekleşirse ABD’de faiz oranı 2008 krizinden bu yana en yüksek düzeye çıkacak.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini önceki tahminlerden daha yukarıya çıkarması bekleniyor.

Reuters’ın ekonomistlerle olan son anketinde, Fed’in politika faizini iki hafta önce beklenenden çok daha yüksekte bir zirveye çıkaracağı tahmin edildi.

Beklentilerdeki bu değişim, Fed’in geçen haftaki para politikası toplantısında art arda üçüncü kez 75 baz puanlık faiz artışını açıklaması ve enflasyonu dizginlemek için faizi öngördüğünden daha yükseğe çıkarmayı planladığını açıklamasından sonra gerçekleşti.

Fed’in bu yıl ve gelecek yıla ait politika faizi seviyelerini geçen hafta yukarı revize etmesinin ardından zaten ağır kayıpların görüldüğü hisse piyasasında satışlar arttı. Birçok para birimi dolar karşısında kayıplarını artırdı.

Reuters’ın geçen haftaki Fed toplantısından sonra anket yaptığı 83 ekonomistin 59’u, yani yüzde 70’inden fazlası Fed’in 1-2 Kasım’daki toplantıda politika faizini üst üste dördüncü kez 75 baz puan artıracağını ve aralıktaki toplantıda da faizi 50 baz puan artırarak yılı yüzde 4,25 ila yüzde 4,50 aralığında kapatacağını tahmin etti.

FAİZ 2008 KİRİZİNDEN BERİ EN YÜKSEĞE ÇIKABİLİR

Eğer bu tahmin gerçekleşirse, bu faiz seviyesi 2008 başındaki küresel finansal kriz öncesinden beri olan en yüksek seviye olacak ve iki hafta önce tahmin edilen yüzde 3,50 ila yüzde 3,75 seviyesinin 75 baz puan üstünde olacak.

Uzmanlar ayrıca politika faizinin gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5-yüzde 4,75 aralığında zirve yapacağını tahmin ettiler.

“POLİTİKA HATASI DEĞİL”

“Enflasyon bu kadar yüksekteyken, tarih onunla daha çabuk mücadele etmeniz ve bunun sonunu getirmeniz gerektiğini söylemektedir” diyen BofA Securities’in baş ABD ekonomisti Michael Gapen, “Eğer enflasyonu düşürmek için kısa vadede resesyon ve tahmin ettiklerinden daha yüksek işsizlik oranı gerekiyorsa, onların düşüncesine göre bu bir politika hatası değil” açıklaması yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.