DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Faranjit Tedavisi

05.08.2020
A+
A-

Halk arasında boğazın iltihap kapması şeklinde isimlendirilen bu rahatsızlık, yemek yemekte zorluk çekme, yutkunamama, nefes alamama gibi temel problemlere yol açarak, yaşam kalitesini düşürmektedir.

FARANJİT NEDİR?

Ağız ve burun boşluğunun birleştiği yerde tıkanmaya neden olan faranjit, akut veya kronik şeklinde tabir edilen iki türden meydana gelmiş bir hastalıktır. Boğazın kuruması, sesin kısılması, burnun akması, ateşin yükselmesi, vücutta meydana gelen halsizlik, bu rahatsızlığın belirtileridir.

Akut faranjit daha kolay atlatılırken, kronik faranjite yakalanan kişi, boğuluyormuş hissine kapılabilir. Faranjit nasıl geçer diye düşünülüyorsa, önce bir doktora görünmekte fayda vardır.

Faranjit bir üst solunum yolu rahatsızlığı biçiminde tarif edilip, ağırlıkla kış aylarında nükseden bir hastalıktır. İnsanların birbirlerine kolayca virüs ve bakteri geçirmesinden ötürü, meydana gelebilir.

FARANJİTİN OLUŞUM SEBEPLERİ NELERDİR?

Faranjit nasıl geçer sorusunun cevabı, onun oluşum sebeplerinin bulunmasında gizlidir. Zira, çoğu faranjit akut olarak başlasa da eğer sık sık eğilim gösterirse kronik faranjite de evrilebilir. Faranjitin ilerlemesi boğazda apse oluşumlarına olanak verir. Bunun temel nedenleri ise şu şekilde açıklanabilir:

Dişeti Çekilmeleri

Eğer, dişeti çekilmeleri dikkate alınmazsa, ağza ve boğaza yayılan enfeksiyon faranjite neden olabilir.

Hava Kirliliği

Havanın çok kuru olduğu zamanlar faranjite davetiye çıkardığı gibi, egzoz dumanı, kirlilik gibi etmenler de direk boğazı tahriş eder.

Ayrıca, zehirli madde solumaya olanak veren oto sanayi bölgelerinde, temizlik malzemesi kullanan temizlik işçilerinde de boğaz tahrişlerinden ötürü, bu rahatsızlık görülebilmektedir.

Sigara, Alkol Tüketimi

Sigara boğazları tahriş eden ve faranjitle birlikte, birçok hastalığa davetiye çıkaran maddelerin başında gelir. Yine, alkol de boğazları tahriş etmek, iltihap oluşturmak için bire birdir.

Toz

Aşırı toz kaldıran ortamlarda bulunmak da öksürüğe, boğaz tahrişine ve faranjite neden olabilir.

Soğuk Algınlığının İlerlemesi

Kış döneminin rahatsızlıklarından biri kabul edilen faranjit, soğuk algınlığının dikkate alınmadığı noktada, boğazda apseye sebebiyet verebilir.

FARANJİT TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Faranjit nasıl geçer denildiğinde, bulaşıcı bir hastalıktan bahsedilmektedir. Bu anlamda, kişi bir an önce tedavi sürecine girmelidir. Çünkü, rahatsızlığı başkalarına da geçirme potansiyeline sahiptir.

Faranjit nasıl geçer diye sorulduğunda, ilk akla gelen antibiyotik tedavisidir. Doktorlar genel bir durumda ilaç yazarak, bunları düzenli kullanmanızı öğütlerler.  Antibiyotikle birlikte, burun spreyleri, ağız spreyleri ve gargaralar da işe yarayabilir. Boğazın nemli tutulması önemlidir. Tuzlu suyla yapılacak gargara da bir alternatif şeklinde düşünülebilir. O yüzden, özellikle et suyu katkılı çorba içmek gereklidir. Ayrıca, bol bol su tüketmek, sıvı gıdalara ağırlık vermek de faranjitin azalmasına katkı sağlayacaktır.

Yatılan odayı nemlendirmek, çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durmak, tozlu ortamlarda fazla kalmamak, pis veya toz kaldıran yerlere gerekmedikçe girmemeye çalışmak alınacak başlıca önlemler arasında yer almaktadır.

İLİşKİLİ HABERLER Faranjit Tedavisi

Faranjit Tedavisi

Faranjit Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Faranjit Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

İLİşKİLİ GALERİLER Boğaz Pastillerinin Yararları Nelerdir?

Boğaz Pastillerinin Yararları Nelerdir?

Boğaz Reflüsünün Tetiklenmesine Neden Oluyor

Boğaz Reflüsünün Tetiklenmesine Neden Oluyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.