DOLAR 32,3313
EURO 35,1685
ALTIN 2.241,80
BIST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Facebook, Instagram Çakması Siteler Açan Türk Yazılımcıya Dava Açtı

20.11.2020
A+
A-

Instagram ve Facebook ile giriş yaparak üye olduğumuz, kullandığımız uygulama ve hizmetlerin kim ya da kimler tarafından geliştirildiğini iyi araştırmak durumundayız. Facebook’un iddialarına göre İstanbul’da yaşayan Ensar Şahintürk, geliştirdiği 20’den fazla Instagram klonu site ile kullanıcı bilgilerini topladı. 

ZDNet’in aktardığı habere göre Facebook, klon siteleri kapatması için daha önce Şahintürk’e defalarca ulaşmaya çalıştı. Ancak olumlu yönde herhangi bir adım göremeyince de dava kararı verildi. Klon siteleri işleterek ziyaretçilere kendi reklamlarını gösteren Şahintürk, açılan davanın sonucunda bu işten elde ettiği gelirleri Facebook’a geri ödemek zorunda kalabilir. 

Klon sitelerin çoğu hala aktif ve toplamda 100.00’den fazla kullanıcı bilgisi çalındı:

 

UYARI: Instagram ile giriş seçeneğine sahip, geliştiricisi güvenilir olmayan uygulama ve hizmetleri lütfen kullanmayın.

Facebook’un mahkemeye sunduğu söylenen diğer bilgilere göre söz konusu siteler arasında jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net ve ingram.ws gibi adresler bulunuyor. Ayrıca Şahintürk’ün bu sitelerle ilişkili olduğu tespit edilen 30.000’den fazla Instagram hesabının askıya alındığı da belirtiliyor. Siteler aracılığı ile verileri toplanan Instagram hesabı sayısı ise 100.000’i buluyor.

Facebook’un iddialarına göre Şahintürk, bu siteler aracılığı ile hesaplardan topladığı profil bilgilerini Instagram dışı adreslerde yayınlıyor. Bu sitelerde kendi reklamlarını gösteriyor. Yani insanların başka mecralarda yayınladıkları kişisel bilgilerini, fotoğraflarını izinsiz olarak kendi sitelerinde gösteriyor. Ayrıca bu sitelerden toplandığı ifade edilen bilgilerin, başka üçüncü taraflara satılma, işletilme riski olduğu da söyleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.