DOLAR 32,3363
EURO 35,1873
ALTIN 2.247,37
BIST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Sal 9°C
Çar 12°C
Per 12°C
Cum 13°C

Facebook, Alakasız Verilerin Saklanmasını Önleyecek Bir Yapay Zeka Teknolojisi Üzerinde Çalışıyor

16.05.2021
A+
A-

Günümüzde verilerimizin kullandığımız her uygulama ve cihaz tarafından toplandığı ve saklandığı bilinen bir gerçek ve bundan kaçışımız yok. Toplanan verilerimiz arasında alakasız veriler olsa dahi bunlar, sistemlerde saklanmaya devam ediyor. Bu durum da veri depolarının boyutlarını önemli ölçüde artırabiliyor.

Facebook da bu durumu engelleyebilecek bir teknoloji üstünde çalışmaya başladı. Şirket bünyesindeki araştırmacılar, yapay zekâ sistemine “Expire Scan (Geçerlilik tarayıcısı)” isimli bir özellik ekleyecek. Bu özellik, bir yapay zekânın sinirsel bilgi işlemesinin, bilgileri ne kadar alakalı olduklarına ve atanmış görevleriyle en alakalı olanlara bağlı olarak sıralamasına yardımcı olacak.

Yapay zekâ, sahip olduğu alanı daha verimli yönetebilecek:

yapay zeka

Özellik, öncelikle gerekli bir bağlamda hangi bilgi parçasının en yararlı olduğunu tespit edecek ve analiz ettiği verilere dayanarak bu bilgiye geçerliliğini yitirecek bir tarih verecek. En önemli verilere verilen tarih çok ileri bir tarihken ilgisiz olduğu düşünülen verilere daha yakın tarihler verilecek ve veriler böylelikle otomatik olarak silinebilecek.

İlgili kategoriye yeni bir veri eklendiğinde sistemin yalnızca eklenen bilgi parçasına tarih belirlemeyecek, aynı zamanda kategori içindeki tüm ilgili içeriğin tarihlerini yeniden değerlendirecek. Böylece yapay zekâ, sahip olduğu alanı daha etkin bir şekilde kullanabilecek, kullanırken de kendini geliştirebilecek.

Facebook, yeni özelliğin ne zaman yayınlanacağına dair henüz bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte özellik hakkında çalışmalar henüz somut bir aşamaya gelmedi. Yapay zekâ üzerindeki bu çalışmanın aylar, belki de yıllar sürmesini bekleyebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.