DOLAR 32,2039
EURO 35,0603
ALTIN 2.471,45
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 23°C

Facebook, 2020’nin İlk Yarısını Kapsayan Şeffaflık Raporunu Yayınladı (Türkiye’de Durum Ne?)

21.11.2020
A+
A-

Facebook, dönem dönem halka açık olarak paylaştığı Şeffaflık Raporu’nu 2020 yılının ilk yarısını kapsayacak şekilde yeniden yayınladı. Şirketin yayınladığı yeni rapor, Topluluk Standartları Uygulama Raporu ve diğer raporların yanı sıra Kullanıcı Verilerine Yönelik Devlet Talepleri raporunu da içeriyordu.

Facebook’un yayınladığı verilere göre şirket, 2020 yılının ilk yarısında; yani Ocak – Haziran ayı döneminde kullanıcı verilerine yönelik toplamda 173.592 devlet talebi almıştı. Bu değer, bir önceki yarıyıl olan 2019’un 2. yarısına göre %23’lük bir artış yaşadı. 2019’un ikinci çeyreğinde devlet talebi sayısı 140.875’ti.

Devlet taleplerinde ABD 1. sırada:

facebook

Facebook’a gelen kullanıcı verilerine yönelik devlet talebi en çok Amerika Birleşik Devletleri kaynaklıydı. Amerika Birleşik Devletleri’ni takip eden ülkelerse Hindistan, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’tı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki talep sayısı bir önceki yarıyıla göre %20’lik bir artış yaşamıştı.

Türkiye’nin durumu:

türkiye facebook

Facebook’un Kullanıcı Verilerine Yönelik Devlet Talepleri raporunda Türkiye de üst sıralarda yer aldı. Facebook, Türkiye’den toplamda 6.171 talep aldı. Bir önceki yarıyılda Facebook’tan istenen kullanıcı verisi talebiyse 4.306’ydı. Bu veriler ışığında ülkemiz tarafından yapılan talepte %43’lük bir artış olduğunu görüyoruz.

Kısıtlamalarda durum ne:

facebook

Facebook’un yayınladığı Şeffaflık Raporu’nda raporu kapsayan dönemde hangi ülkenin Facebook ürünlerine erişimi ne kadar süreyle kısıtladığı da paylaşıldı. Listenin başında 38 hafta 3 gün ve 19 saatle Hindistan yer alırken Hindistan’ı Myanmar, Etiyopya, Vietnam ve Irak takip etti. Paylaşılan verilere göre Türkiye ise 2020 yılının ilk çeyreğinde toplamda 11 saat boyunca Facebook ürünlerine olan erişimi kısıtlamış gözüküyor.

Facebook’un kapsamlı olarak yayınladığı Şeffaflık Raporu’na bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilir ve diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.