DOLAR 32,4978
EURO 34,8187
ALTIN 2.484,72
BIST 9.551,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Eski paralimpik atlet ilk engelli astronot oluyor

24.11.2022
A+
A-

İlk engelli astronot göreve hazırlanıyor!

41 yaşındaki İngiliz paralimpik atlet John McFall’ın 17 astronot adayı arasından seçilerek ilk engelli astronot olmayı başardı.

ShiftDelete’ten Gökberk Baycan’ın haberine göre,
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), uzay uçuşlarını daha ulaşılabilir hâle getirme adına yeni bir astronot sınıfı hazırlıyor. Parastronot olarak adlandırılan sınıfın ilk üyeside belli olmuş durumda. 41 yaşındaki İngiliz paralimpik atlet John McFall’ın 17 astronot adayı arasından seçilerek ilk engelli astronot olmayı başardı.

Eski paralimpik atlet ilk engelli astronot oluyor
ESA, son 13 yıl içindeki ilk yeni astronot grubunu oluşturuyor. Yeni grupta beş kariyer astronotu, 11 yedek astronot ve fiziksel engelli bir astronot yer alacak. Yeni astronotlar, 2023 baharında ESA’nın Avrupa Astronot Merkezinde 12 aylık bir temel eğitim programına tâbi tutulacak.

ESA yeni astronot grubu ile birlikte yeni hedefler yönelik çalışmaların hız kazanacağını belirtiyor. Yeni astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonunda alçak Dünya yörüngesinde görev yapmanın yanı sıra Ay’a ve ötesine uzanan keşiflerde de görev yapacak.

İlk engelli astronot konumunda bulunan John McFall, uzaydaki yaşam için önemli bir adıma imza atıyor. 19 yaşındayken bir motosiklet kazasının ardından bacağını kaybdn McFall, daha sonra profesyonel bir atletizm sporcusu oldu. Başarılı sporucu Birleşik Krallık adına Pekin’deki 2008 Paralimpik Oyunları’nda yarıştı.

Astronot adayı, ESA’nın fiziksel engelli insanları uzay gemisinde nasıl barındıracağını daha iyi anlamasına yardımcı olacak ve sonunda kendisi uzaya seyahat edebilecek. Astronot adayı, ESA’nın fiziksel engelli insanları uzay gemisinde nasıl barındıracağını daha iyi anlamasına yardımcı olacak. McFall eğitim sonunda kendisi de uzaya çıkabilecek.

ESA, Şubat 2021’de yeni bir astronot sınıfı için benzeri görülmemiş bir çağrı yaparak fiziksel engelli kişileri başvurmaya teşvik etmişti. Bu girişim ile uzayda yaşam için farklı ihtiyaçları göz önünd bulundurarak geleceğe hazırlık yapıyor.

John McFall, bacağını kaybetmesine rağmen spora devam ederek büyük bir kararlılık göstermesinin ardından şimdi ise ilk engelli astronot olmaya aday.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.