DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Deniz kıyısına özel imar!

22.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Istek Güvemli’nin haberine kadar eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlunun yönetiminde olduğu şirkete ait Sarıyer Kilyos’taki takriben 30 bin metrekarelik arazinin imarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar değiştirilerek inşaat hakkı arttırıldı.

Ev alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi. 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı, yaklaşık 5 kat arttırılarak 24 bin metrekareye çıkarıldı.

İstanbul Kilyos’ta, Karadeniz kıyısında 3. derece doğal sit alanında kalan 29 bin 768 metrekarelik arazinin imar planları değiştirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı göre itirazlar için askıya çıkarıldı.

“Düşük yoğunluklu konut” alanından çıkarılarak “Turizm tesis alanı” duyuru edilen arazi, imar planı raporunda yer alan bilgilere tarafından Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait.

İTO kayıtlarına göre de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Yılancıoğlu, yönetim kurulu üyelerinden biri eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller, diğeri de Adem Yelken.

DOĞAL SİT ALANI

Şirketin eski yönetim kurulu üyeleri arasında da Tansu Çilller’in diğer oğlu Mert Çiller bulunuyor. Plan raporuna kadar tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde kalan parsel daha önce “düşük yoğunluklu ev, park, yol” alanı olarak belirlenmişti.

Bu koşullara kadar konut için ayrılan 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılması mümkündü. Bakanlık göre yapılan plan değişikliği ile alanın turizm potansiyeli ve ülkenin turizm sektörüne sağlayacağı faydalar göz önüne alınarak, “konut” fonksiyonu için ayrılan arazi ‘turizm tesisleri alanı’na alındı.

Parsele otel, motel ve pansiyon yapılabilecek. Yeni yapılanma koşulları da arttırılarak “Taks:0.40, Kaks:0.80, boy 10.50 metre (3 kat)” olarak belirlendi. Buna tarafından parselin 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek.

İBB’DEN NEGATIF GÖRÜNTÜ

Konuyla ilgili görüşü sorulan kamu kurumlarından olan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı kadar yapılan değerlendirmede turizm fonksiyonunun çevre yapılaşma koşulları ile düzenli olmadığı, inşaat alanının 5 kat arttırıldığı, imar yollarının genişliğinin 10 metreden 7 metreye indirildiği belirtildi.

Yapı yoğunluğunu arttıran plan değişikliğinin ulaşım sistemine de ek tartma getireceği kaydedilerek planın bu hususlar doğrultusunda revize edilmesi istendi.

OTEL İNŞAATININ ÖNÜNÜ AÇTILAR

Kilyos’taki parselin 22 bin 902 metrekarelik bölümüne bodrum kat ile birlikte 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.