DOLAR 32,5704
EURO 34,9776
ALTIN 2.421,86
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Escherichia Coli Bakterisi Nedir?

26.09.2021
A+
A-

Çocukluğumuzda pek sık duyduğumuz bir uyarı vardı. ‘Çiğ yeme karnın ağrır!’ bu söze zaman zaman anlam veremezdik. Peki, çiğ hamurun zararları nedir? Detaylar haberimizde…

Çocukluğumuzda pek sık duyduğumuz bir uyarı vardı. ‘Çiğ yeme karnın ağrır!’ bu söze zaman zaman anlam veremezdik. Fakat öyle bir gerçek gün yüzüne çıktı ki bu uyarıyı mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Çiğ tüketim yaptıktan sonra ortaya çıkan karın ağrısının sebebi Escherichia coli (E. coli) adlı tehlikeli saçan bir bakteri. Peki, Escherichia coli bakterisi nedir? Escherichia coli bakterisinden nasıl korunulur?

ESCHERİCHİA COLİ BAKTERİSİ NEDİR?

Günümüzde 200’den fazla E.coli serotipi, Shigatoksin üreten (STEC) E. coli olarak insanlardan izole edilmiştir. Bunlardan 100’den fazla serotipin insanlarda hastalık yapıcı olduğu kanıtlanmıştır. 

Son dönemlerde gıdadan kaynaklanan salgınlarda artış yaşanmıştır. 2000-2010 yılları arasında ABD’de görülen enfeksiyonların %83’üne bu bakteri sebep olmaktadır. ABD’de her yıl 265.000 STEC enfeksiyonu meydana gelmekte ve bu 265.000 vakanın 3600’ü hastanede tedavi görmekte 30’u yaşamını yitirmektedir.

2021 SALGININ DETAYLARI

Son güncel bilgiye göre; 12 eyaleti kapsayan ve de 16 kişiyi etkileyen E. coli O121 salgını Indiana, Illinois, Lowa, Massachusetts, Michigan, Nebraska, Ohio, Oregon, South Carolina, Utah, Virginia ve Washington’da kayıt altına alınmıştır.

ÇİĞ HAMUR BAKTERİYE SEBEP OLUYOR!

Hastalardan elde edinilen bilgiler neticesinde salgının kek karışımından yapılan çiğ hamurdan ortaya çıktığı belirlenmiştir. Yetkililerin açıklamalarına göre, salgının raporlanan vaka sayısından çok daha fazla olması olasıdır. Bunun sebebi ise diğer pek çok gıda kaynaklı salgında olduğu gibi, yaşanan vakaların hafif semptomlar göstermesiyle kişilerin hastaneye başvurmamasıdır.

ESCHERİCHİA COLİ BAKTERİSİNDEN NASIL KORUNULUR?

– Meyve sebze gibi çiğ tüketilebilen gıdaların dışında hiçbir gıda çiğ tüketilmemelidir.

– Çiğ tüketilen sebze ve meyveler sirkeli su ile dezenfekte edilip tüketilmelidir.

– Çiğ hamur, tadımlık olarak bile tüketilmemelidir

– El hijyenine mutlaka önem gösterilmelidir.

– Pişmiş ürünler ile çiğ ürünlerin kontaminasyonunu engelleyin. Örneğin çiğ etin bulunduğu bir kaba, pişmiş etleri ilave etmeyin.

– Çiğ süt ve çiğ sütten yapılan ürünleri tüketmeyin.

– Yemeklerinizi günlük pişirerek taze bir şekilde tüketmeye özen gösterin.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.