DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

Erzurum’da Eski Eşi ve Kızlarını Katleden Babanın Sonu Fena Oldu

12.12.2020
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güntülü Ak, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) erkekleri ve bazı grupları daha çok etkilediğini vurgulayarak, hastalığın şiddetinde rol alan faktörlere ilişkin açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Ak, yaptığı yazılı açıklamada, risk faktörlerinin başında ileri yaş, bir veya birden fazla hastalığın beraber seyretmesinin geldiğini, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, obezite, kanser, immunsupresif durumlar, kronik karaciğer hastalığı ve sigara kullanımının hastalığın seyrinde olumsuz etkilere neden olduğunu kaydetti.

‘ERKEKLER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR’

Çalışmalar erkeklerin koronavirüsten daha fazla etkilendiğini ortaya koyduğunu belirten Ak, ‘Türkiye’de Kovid-19 nedeniyle vefat edenlerin yüzde 62’sinin erkek olduğunu biliyoruz. Görünen o ki erkekler daha çok etkileniyor’ dedi.

‘AĞIR OLGULAR BİLİNÇ BULANIKLIĞIYLA GELEBİLİYOR’

Kovid-19 hastalığının başlangıç klinik bulgularının diğer viral enfeksiyonlardan ayırt edilmesinin güç olduğuna değinen Prof. Dr. Ak, konuşmasına şöyle devam etti:

‘En sık görülen semptomlar ateş ve öksürük. Bu semptomları halsizlik, nefes darlığı izliyor. Daha az sıklıkta baş ağrısı, boğaz ağrısı, iştahsızlık, bulantı, ishal, koku ve tat alma duyusunda bozulma rapor ediliyor. Ağır olgular bilinç bulanıklığıyla gelebiliyor. Cilt lezyonları diğer viral enfeksiyonların bulgularına benzer olup özgül bir bulguya dair veriler henüz net değil. Semptomatik olgularda klinik tablonun ağırlık derecesi oldukça geniş. Hastalar karşımıza hafif semptomlarla gelebildiği gibi çoklu organ yetmezliği gibi oldukça ağır bir klinik tabloyla da gelebiliyor.’

‘AKCİĞERİN YANINDA DİĞER ORGANLARI DA ETKİLİYOR’

Koronavirüsün ağır seyrettiği hastaların tedavi yöntemlerine değinen Ak, ‘Başlangıçta olmayan nefes darlığı, 1 hafta ile 10 gün içinde hastalığın ilerlemesiyle solunum destek cihazı ihtiyacı doğuruyor. Hastalığın seyrinin kötüleşmesi durumu akciğerler yanında diğer organları da etkileyebiliyor. İyileşme süresi hastalığın ciddiyetine göre birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebiliyor’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Hintli Çiftin Aşkı koronavirüsü Tanımadı

Hintli Çiftin Aşkı koronavirüsü Tanımadı

Grip ile Koronavirüs Arasındaki En Belirgin Fark

Grip ile Koronavirüs Arasındaki En Belirgin Fark

Koronaya Yakalanan Özgür Ekmekçioğlu'nun Sağlık Durumuna Yönelik Açıklama

Koronaya Yakalanan Özgür Ekmekçioğlu’nun Sağlık Durumuna Yönelik Açıklama

Kristen Stewart Farkında Olmadan Koronavirüsü Atlattı

Kristen Stewart Farkında Olmadan Koronavirüsü Atlattı

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Koronavirüs Hastalarının Son İstekleri Sağlık Personellerinin Yüreklerini Dağlıyor

Koronavirüs Hastalarının Son İstekleri Sağlık Personellerinin Yüreklerini Dağlıyor

Koronavirüse Yakalanan Hadise’den Yeni Paylaşım

Koronavirüse Yakalanan Hadise’den Yeni Paylaşım

Türkiyede Var! Koronayı Bilen Kahinden Tüyler Ürperten 2021 Kehaneti

Türkiyede Var! Koronayı Bilen Kahinden Tüyler Ürperten 2021 Kehaneti

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.