DOLAR 32,5490
EURO 34,7341
ALTIN 2.492,91
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Erken Menopozla Sonuçlanabilen 4 Hatalı Alışkanlık

06.03.2020
A+
A-

Ülkemizde her 100 kadından 3’ünü erken menopoza yakalanıyor. Menopoza girme yaşını belirleyen en temel etkenlerden biri, kadının annesinin veya teyze gibi yakın aile bireylerinden birinin menopoza girme yaşıdır. Ayrıca hipotiroidi veya kanser gibi çeşitli hastalıklar ile çevre kirliliğinin artması gibi etkenler erken menopoza yol açan diğer önemli faktörleri oluşturur. Bu riskleri değiştirmek maalesef mümkün değil. Ancak bir de yaşam alışkanlıkları sonucu oluşan bazı durumlar kadınların erken menopoza girmesine yol açabilir. İşte erken menopozla sonuçlanabilen 4 hatalı alışkanlık…

SİGARA İÇMEK

Sigara içen ve içmeyen kadınlar üzerinde yapılmış olan çalışmalar, sigara kullanan kadınların diğerlerine oranla daha erken menopoza girdiğini gösteriyor. 2 bin 500 kadını, 8 yıl takip eden bir çalışmaya göre; sigara içen kadınlar, menopoza 2 yıl erken giriyor.

HATALI BESLENME ALIŞKANLIĞI

Vücuttaki yağ kitlesi belli bir kilonun altına inerse adet sekteye uğrayıp, kesilir. Zayıf olmak ve hızlı kilo vermek adetten kesilme nedenidir. Yağlanma miktarı belli bir noktaya gelince kadın yeniden adet görme başlayabilir. Yağ kitle indeksi yüzde 12’nin altına inince hipotalamik amenore, yani adet görmeme meydana gelir. Bu kadınların 3’te 1’i de erken menopoza girer.

STRESLİ BİR YAŞAM SÜRMEK

Stres tek başına erken menopoz nedeni olmasa da, diğer etkenlerle bir araya gelerek erken menopozu tetikleyen önemli bir etkendir.

HAREKETSİZ BİR YAŞAM SÜRMEK

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan obezitenin erken ergenliğe yol açtığı bilinir. Erken ergenliğe giren kız çocukları erken menopoz sorunuyla da karşılaşabilir.

ERKEN MENOPOZA YOL AÇAN DİĞER NEDENLER

Aile öyküsü Ameliyatla yumurtalıkların alınması Otoimmun hastalıklar Kanser tedavileri Kromozom bozuklukları

MENOPOZU GECİKTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Haftada en az 3 gün spor yapın. Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf, ne de kilolu olun. Sigara kullanmayın ve pasif içicilikten uzak durun. Kalsiyumdan zengin beslenin. Günde 200 ml süt, yoğurt veya dondurma yiyin.

Balık, ceviz, taze fındık, kabak çekirdeği, brokoli, lahana, karnabahar, domates, biber, havuç, mürdüm eriği, nar, üzüm, çilek karpuz, işlenmemiş tahıl ve ürünleri gibi yüksek antioksidan besinler tüketin. Ayrıca yeşil çay ve taze greyfurt suyu gibi oksijen radikali emme kapasitesi yüksek olan içecekler tüketin.

Antioksidan ilaçlar alın. Örneğin Koenzim-Q 10, L-arginin veya Royal jelly takviyesi yapabilirsiniz.

Güneşlenerek D vitamini aktivasyonuna yardımcı olun.

Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun.

İLİşKİLİ HABERLER Menopoz Şikayetlerini ile Nohut Azaltın!

Menopoz Şikayetlerini ile Nohut Azaltın!

Menopozu 20 Sene Erteliyorlar! Fiyatı Nedir?

Menopozu 20 Sene Erteliyorlar! Fiyatı Nedir?

Menopoz Sonrası Risk Artıyor!

Menopoz Sonrası Risk Artıyor!

Menopozdan Koruyan 2 Önemli Kür Tarifi

Menopozdan Koruyan 2 Önemli Kür Tarifi

İLİşKİLİ GALERİLER BÜTÜN DOKTORLAR MENOPOZ DEDİ AMA ACI GERÇEK ORTAYA ÇIKTI! 18 AY SONRA...

BÜTÜN DOKTORLAR MENOPOZ DEDİ AMA ACI GERÇEK ORTAYA ÇIKTI! 18 AY SONRA…

Menopozda Yaşanan 5 Beklenmedik Değişim

Menopozda Yaşanan 5 Beklenmedik Değişim

Evde Yapabileceğiniz Gençlik Egzersizleri

Evde Yapabileceğiniz Gençlik Egzersizleri

Menopozdan Koruyan 2 Önemli Kür Tarifi

Menopozdan Koruyan 2 Önemli Kür Tarifi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.