DOLAR 32,3806
EURO 34,7650
ALTIN 2.394,20
BIST 10.228,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Entübe Hasta Nedir? Entübe Ne Demek?

30.03.2020
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından vatandaşlar entübe kelimesini aratmaya başladı. Vatandaşlar tarafından merak edilen entübe kelimesinin anlamını sizin için açıkladık. Kelimenin anlamına haberimizin detaylarında ulaşabilirsiniz.

ENTÜBE HASTA NEDİR? ENTÜBE NE DEMEK?

Kendi başına nefes alamamak olarak da tanımlanan, solunum yetmezliği yaşayan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna kadar uzanan bir boru takılması gerekir. Bu boru takma işlemine “entübasyon” denir. Bu borunun bir ucu nefes borusundan akciğerlere ulaşırken diğer ucu da akciğerlere basınçlı hava üfleyen cihaza bağlanır. Acil durumlarda ya da yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliği yaşayan hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hasta için hayati önem arz eder ve bu sebeple yapılması zorunludur.

Aynı zamanda birçok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetmek için ilaçlar verilir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğu için ameliyat esnasında hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekmektedir.

Bu işlem esnasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için uyuşturucu ilaç verilir. Fakat hastalığının sebebine göre uyuşturucu yani uyumasını sağlayan ilaç devamlı verilebilir veya kesilebilir. Hasta uyanıkken çevresi ile işaret ve ya yazışma yöntemini kullanarak iletişim kurabilir.

Bu yöntem hastanın solunum yetmezliği yaşamasına neden olan durumu ortadan kaldırır ya da hafiflemesini sağlar. Hasta kendi başına yeterli nefes alabilir hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılır. Bu işleme de tıpta “ekstübasyon” adı verilmektedir. Entübasyon süresi bazı zamanlarda çok uzun olabilir. Hastanın entübe olduğu süre ne kadar uzun olursa bu esnada ekstra sorunlar çıkma ihtimali de giderek artar ve ekstübasyon işlemi de aynı oranda zorlaşır. Fakat entübasyon süresinin kısa tutulması bir tercih değildir, hastanın durumunun düzelmesi ile ilişkilidir. Doktorlar entübasyon süresini mümkün olan en kısa sürede tutmak için ellerinden gelen çabayı gösterirler.

Suni solunum cihazında 2-3 haftadan fazla kalan veya kalacağı öngörülen hastalar ise, trakeostomi olarak adlandırılan boğazdan açılan delik yardımıyla solunum desteği verilen uzun süreli entübasyon yöntemine geçilebilir.

İLİşKİLİ HABERLER Ücretsiz İzin Nedir?

Ücretsiz İzin Nedir?

Göz Bebeği Mi? Gözbebeği Mi? Kelimenin Doğru Yazılışı Nedir?

Göz Bebeği Mi? Gözbebeği Mi? Kelimenin Doğru Yazılışı Nedir?

Kinoa Nedir? Kinoa Zayıflatır mı?

Kinoa Nedir? Kinoa Zayıflatır mı?

Gravür Nedir? Gravür Sanatı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Gravür Nedir? Gravür Sanatı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

İLİşKİLİ GALERİLER Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.