DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Enginarın Faydaları Nelerdir?

08.05.2021
A+
A-

Bahar mevsiminin en lezzetli ve yararlı sebzeleri içerisinde yer alan enginarın faydaları nelerdir? Sağlığımıza verdiği mucizevi faydalarıyla kesinlikle yemeniz gereken gıdalar arasında bulunur.

Enginarın tam zamanı! Enginarın mevsimi olan bahar aylarında mutlaka tüketilmesi gereken bu besinin faydaları saymakla bitmez. Enginarın faydaları nelerdir? Şimdi tam zamanı olan enginarın faydalarını öğrenince sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Mevsiminin taptaze enginarları toplanmaya başladı. Antioksidan özelliğiyle bahar detoksu listelerinin, düşük kalori ve yağ oranıyla diyet menülerinin olmazsa olmazı enginarı mevsiminde bol bol tüketin.

Mart ayının ortalarında kendini göstermeye başlayan enginar, Nisan ayının da gelmesiyle sebze reyonlarında baş köşede yerini alıyor. Yaz başlarına kadar süren bu lezzet ve vitamin deposuna sofralarınızda mutlaka yer verin. Çocukların gelişiminde, Alzheimer hastalığının önlenmesinde, hücrelerin korunmasında etkili enginar, çoğunlukla zeytinyağlı pişirilse de kimi zaman çiğ olarak da tüketilebilmektedir.

Enginar, antioksidan özelliğiyle bahar detoksu listelerinde, düşük kalori ve yağ oranıyla diyet menülerinde mutlaka olması gereken hem sağlıklı hem lezzetli süper bir besindir. Bir öğünde yenen enginarla günlük C vitamini ihtiyacının %20’si karşılanabildiği düşünülürse, bağışıklığın güçlenmesinde ve hastalıklara kaşı korunmada enginar çok etkili bir antioksidandır.

Bahar mevsiminin en lezzetli ve yararlı sebzeleri içerisinde yer alan enginar, sağlığımıza verdiği mucizevi faydalarıyla kesinlikle yemeniz gereken gıdalar arasında bulunur. Diyete uygun, kalorisi de az olan enginarın bilmediğiniz yararlarını sizler için derledik.

Enginar, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Devamlı olarak yenildiğinde, pek fazla konuda fayda veriyor. Enginarın kalori ve yağ oranı da çok düşüktür. Bununla birlikte, diyet lifi bulundurur. Enginara diyetinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz…

ENGİNARIN FAYDALARI

Enginar sindirime destekçi olur: Yüksek seviyede besin lifi bulunduran enginar yaprakları, bağırsak hareketlerini aktif ederek sindirimi hızlandırır. Enginar, sindirim sistemini destekler ve kabızlığı giderir.

Enginar yüksek kolesterolü düşürür: Kolesterol üzerinde faydalı bir etkisi olan enginar, yüksek kolesterolü de düşürüyor.

Enginar demir eksikliğini engeller: Enginar, demir açısından oldukça zengindir. Demir eksiliği sebebiyle meydana gelen anemi hastalığına şifa kaynağıdır.

Enginar karaciğerin dostudur: Enginar, çok yararlı bir antioksidandır. Bu etkisi bakımından, organların sağlığını korur. Yüksek kolesterol sonucu karaciğer, vücudu korumak için emilim sağlar ve yorulur. Enginar, kolesterol seviyesini dengede tuttuğu için karaciğerin yükünü azaltır ve safra akışını uyararak toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Enginar idrar söktürücüdür: İdrar söktürücü bir etkisi bulunan enginar, fazla suyun vücuttan çıkmasına yardım eder. İçindeki bileşikler vasıtası ile mesaneyi uyarır ve sıvıların idrar yoluyla dışarı atılmasını destekler.

Enginar bağışıklık sistemini kuvvetlendirir: Enginar, kuvvetli bir antioksidandır. Bununla birlikte, C vitamini bakımında oldukça zengindir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudu serbest radikallere karşı korur.

ENGİNARDAKİ VİTAMİN VE MİNERALLER

Enginarda yüksek oranda K ve C vitaminleri vardır. Mevsiminde düzenli olarak tüketildiğinde kalsiyum, çinko, potasyum, demir, fosfor, magnezyum zengini bir besin kaynağı olan enginar vücudun lif ihtiyacını gidermede bir numaradır.

Enginar denince akla ilk gelen karaciğer sağlığı olsa da beyin, kemik, cilt üzerinde de bilinmesi gereken önemli faydaları vardır. Tüm bunlara sırasıyla bakmak gerekirse;

– Antioksidan özellikli besinler kolesterol seviyesinin düzene girmesinde faydalıdır. Bu bakımdan kolesterolün dengede kalması için enginarın düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Antioksidan özelliği, yüksek kolesterol ile kendini gösteren kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde de etkilidir. Düzenli seyreden bir kolesterol seviyesi, karaciğerin yorulmaması ve sağlıklı kalması anlamına da gelmektedir.

– Taze enginar yaprakları idrar söktürücü olduğu için çiğ olarak yenebilmektedir.

– C vitamininin hastalıklardan koruduğu herkes tarafından bilinir. Enginar da yüksek C vitamini deposuyla bağışıklığın güçlenmesinde ve hastalıklardan korunmada etkili bir besindir.

– Enginardaki B6 zenginliği hücrelerin korunmasında etkilidir.

Demir deposu olmasıyla kansızlık gibi demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan koruyucudur ve demir eksikliğini ortadan kaldırır.

– Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Kemik sağlığını korur ve osteoporoz nedeniyle görülebilen kemik dejenerasyonlarının önüne geçer.

ENGİNAR KÜRLERİ İLE ELDE EDİLEN FAYDALAR

Enginar tüketerek yukarıdaki faydaların yanında enginar suyu, bazı sağlık sorunlarında büyük bir yardımcıdır. Örneğin enginar suyu mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının alternatif tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bilinmelidir ki sağlık sorunlarını sadece besinlerle gidermeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Öncelikle doktor kontrolünde olmak, sonrasında doktor onayı alınarak alternatif tedavileri uygulamak gerekir. Eğer aşağıdaki sağlık sorunlarından biri sizde varsa, uygulamadan önce doktorunuza başvurun.

– Enginar suyu kabızlığı giderir ve idrar söktürücüdür. İshal durumlarında enginar, sağlık sorunlarına neden olabileceği için bu gibi durumlarda idrar söktürücü olarak tercih edilmemelidir.

– Enginar suyu kanser riskini azaltır.

– Enginar suyu metabolizmayı sağlıklı tutar.

– Çiğ olarak yenen enginar yaprağı böbrek sağlığını korur.

– Enginar yaprakları kan şekerini düşürür. Düşük kan şekeri yaşayan kişiler enginar tüketiminde temkinli olmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.