DOLAR 32,5020
EURO 34,5924
ALTIN 2.500,14
BIST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu? Piyasaların enflasyon beklentisi neydi? (2022 TÜİK Eylül ayı enflasyon verileri)

03.10.2022
A+
A-

Eylül ayı enflasyon oranı, TÜİK tarafından açıklandı. Tüm Türkiye tarafından yakından takip edilen enflasyon rakamlarının, eylül ayında yüzde kaç olarak açıklandığı merak ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ağustosta ayı enflasyon oranları aylık bazda yüzde 1,46 artarken yıllık bazda yüzde 80,21 olarak açıklanmıştı. Peki, enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu?

Ekonomik gelişmeleri yakından takip eden birçok kişi eylül ayı enflasyon verilerini dört gözle bekliyordu. TÜİK tarafından her ayın başında açıklanan enflasyon oranı belli oldu. Peki, enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu?

EYLÜL AYI ENFLASYON ORANI NE KADAR OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre; Enflasyon Eylül’de aylık bazda yüzde 3,08 artarken yıllık bazda yüzde 83,45 oldu.

PİYASALARIN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Eylül ayında gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle aylık %3.8 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan %84.63’e yükselmesi bekleniyor.

Reuters’ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Eylül ayı için yıllık enflasyon tahminleri %83.5 ila %85.35 arasında yer alıyor. TÜFE en son Temmuz 1998 döneminde %85.3 artış kaydetmişti.

Yükselen enflasyona rağmen iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine dikkat çeken TCMB geçen hafta politika faizini 100 baz puan indirerek %12 seviyesine çekti. Ekonomistler ilk yarıda güçlü büyüyen Türkiye ekonomisinin küresel finansal koşullar sebebiyle büyümenin yılın kalanında yavaşlamasını bekliyorlar.

Ankette aylık enflasyonun ise %3.75 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor; tahminler %3.1 ila %4.1 bandında yer alıyor. Aylık artışın sebebi olarak yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte yükselen gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının doğrudan ve dolaylı etkileri gösteriliyor.

Eylül ayı başında elektrik ve doğalgazın birim fiyatına, ithalat fiyatınlarındaki artış nedeniyle abone gruplarına göre %20 ile %50 arasında zam yapıldı. Ekonomistler zammın enflasyona etkisinin iki puanı geçebileceğini belirtmişti.

Reuters’ın bugün tamamladığı ankette yıl sonu tahmini %72.25 oldu. Yılboyunca yapılan anketlerde 2022 yılsonu tahminleri Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve tahıl fiyatlarına etkisi ve TL’nin değer kaybı sebebiyle sert yükselirken son üç aydır tahmin revizyonları sınırlı kaldı.

TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini ise %60.4 seviyesinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin önümüzdeki yılın ilk ayları itibarıyla enflasyon sorununu arkada bırakacağını açıklamıştı.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor.

Fakat devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji fiyatlarının yarattığı süreçlerin Türkiye’nin programını tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Eylül’de bir önceki aya göre %5.15 arttığını; açlık sınırının ise 7,245 TL ile mevcut asgari ücretin 1,745 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

Enflasyon ne kadar, yüzde kaç oldu? Piyasaların enflasyon beklentisi neydi? (2022 TÜİK Eylül ayı enflasyon verileri) - 1

AĞUSTOS AYI ENLASYON RAKAMLARI

Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 1,46 artarken yıllık bazda yüzde 80,21 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ağustos itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 54,69, yurt içi üretici fiyatları yüzde 105,39 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 1,46, Yİ-ÜFE yüzde 2,41 yükseldi.

TÜFE, ağustosta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 47,85, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 80,21 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2021’e göre yüzde 74,13, geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 143,75 arttı.

    ALTIN TÜRÜ Satış Değişim % Saat
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.