DOLAR 32,3695
EURO 35,0050
ALTIN 2.325,46
BIST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Endorfin Nedir?

11.09.2021
A+
A-

Endorfin yani mutluluk hormonu nedir? Endorfin nasıl arttırılır? Endorfin hakkında merak ettiklerinizi sizin için bir araya getirdik.

Endorfin, yaşam kalitesini arttıran fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların önüne geçen önemli bir hormondur. Stres, anksiyete ve depresyon gibi durumların yaşanmasını önleyen bu hormon aslında bir mutluluk hormonudur.

ENDORFİN (MUTLULUK HORMONU) NEDİR?

Endorfin hormonu, insanların merkezi sinir sistemi ve hipofiz bezi tarafından üretilmektedir. Bu hormon beyinde bulunan opiatit reseptörlerinin etkilediği için ağrının azalmasını sağlar. Aynı zamanda zevk hissinin de artmasını sağlar.

Bu hormon vücudumuzda salgılandığı zaman kendimizi daha mutlu hissederiz. Endorfinler stres ve ağrı olduğu zaman da salgılanabilir. Ayrıca yemek yeme, cinsel ilişki, ve spor yaparken de vücut sistemimiz tarafından salgılanır.

ENDORFİN HORMONUNU NE ARTTIRIR?

Spor yapmak, şarkı söylemek, ilgi duyduğunuz bir işle ilgilenmek, cinsel ilişki, dans etmek, masaj yaptırmak, güneşlenmek, yüzmek, kahkaha atmak, dizi ya da film izlemek, sosyal projelerde yer almak, baharatlı yiyecekler tüketmek, yoga ve meditasyon yapmak insan vücudunda mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayan faaliyetler arasında yer alır.

Bu hormonun görevi, tam olarak anlaşılmamıştır. İnsanlar bu hormonun yalnızca zevk almayı arttırdığı, mutlu olmayı sağladığı ve ağrı hissini azalttığını bilmektedir. Endorfin, insan vücudunun normal günlük bir aktivitesinde bile salgılanabilir. Futbol oynamak, müzik dinlemek, şarkı söylemek, yürümek, yemek yemek, bir şeyler içmek de bunlar arasındadır.

ENDORFİN HORMUNU EKSİKLİĞİNDE YAŞANANLAR

Anksiyete

Stres

Depresyon

Ağrı ve sancılar

Bağımlılık

Uyku bozuklukları

Ruh hali değişimi

Sinirlilik

Dürtüsel davranışlar

ENDORFİN HORMONUNUN YARARLARI NELERDİR?

Endorfin hormonu, insan vücudundaki yaraları iyileştirici bir etkiye sahiptir. Bu sayede kişilerin hayat kalitesinin yükselmesine ve daha konforlu bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Endorfin kişiyi daha mutlu bir hale getirir. Böylece hayattan daha fazla zevk alınmasına yardımcı olur.

Bu hormon aynı zamanda doğal uyuşturucu görevi görmektedir. Ayrıca kadınların doğum zamanlarında daha ağrısız bir doğum yapmasına yardımcı olur.

Baharatlı yemekler tüketmek endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Çikolata ve muzun da endorfin salgılanmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu şekilde kişi daha sağlıklı bir yaşam sürer. Ancak burada baharatın ve diğer yiyeceklerin doğal olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.