DOLAR 32,2703
EURO 34,6865
ALTIN 2.408,67
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Elon Musk, Bugünden Sonra ‘Dünyanın En Zengin İnsanı’ Olmayabilir: 56 Milyar Dolarlık Davada Mahkemeye Çıkacak!

08.11.2022
A+
A-

Şu sıralar daha çok Twitter’ı satın alışı ve verdiği kararlarla gündemde olan milyarder iş insanı Elon Musk, bu hafta ise Tesla ile gündemde kalacak gibi görünüyor. Zira Musk, bugün itibarıyla bir hafta boyunca devam etmesi beklenen bir dava ile gündemde. Bu davanın karşı tarafı ise bir baterist. Davanın büyüklüğü ise 56 milyar dolar. Kafanızın karıştığının farkındayız. Hemen açıklayalım.

Elon Musk’tan davacı olan isim, Richard Tornetta isimli bir adam. Dawn of Correction isimli metal grubunda baterist olarak yer alan Tornetta, küçük de bir Tesla yatırımcısı. O kadar küçük bir yatırımcı ki 2018 yılında elinde sadece 9 adet Tesla hisse senedi lotu vardı. Ancak bu küçük(!) yatırımcı, 2018 yılında Elon Musk’a Tesla üzerinden bir dava açmıştı. Bugün itibarıyla o dava görülmeye başlanacak.

Elon Musk’ın 2018 yılında haksız yere 56 milyar dolar kazandığı iddia ediliyor!

Elon Musk

Tesla’nın CEO’luk görevini yürüten Elon Musk, 2018 yılı için şirkete 12 hedef için taahhüt verdi. Bu hedeflerin tutması durumunda da Tesla, Elon Musk’a yüklü miktarda hisse senedi verecekti. Buradaki maksimum kazanç, o dönem yapılan hesaplara göre 56 milyar dolar seviyesindeydi. Tesla’nın değerini 50 milyar dolardan 650 milyar dolara yükselterek 12 hedeften 11 tanesini tutturan Musk, bu başarısı karşılığında da 50 milyar dolar civarında Tesla hissesi kazanmış oldu. 

İşte 9 hisseli küçük yatırımcı Richard Tornetta’nın Elon Musk’a dava açmasının nedeni de tam olarak bu. İddia makamı, Elon Musk’ın 12 hedefinin önceden hesaplanarak hareket edildiğini, yönetim kurulunun bunu bilmesine rağmen ses çıkartmadığını ve Tesla’nın Musk’a yapacağı astronomik ödemeyi kabul ettiğini ifade ediyor. Üstelik Musk, o dönemler tüm gücünü de Tesla için harcamıyor, haftanın belirli günlerinde Tesla’ya giderek “yarı CEO“luk yapıyordu.

Davacı, kendisi için tazminat talep etmiyor!

Elon Musk

Bu davadaki dikkat çeken hususlardan bir tanesi, Tornetta’nın talebi. Kendisi için 1 kuruş bile tazminat talebinde bulunmayan Tesla yatırımcısı, 56 milyar dolarlık ödemenin iptal edilmesi gerektiğini iddia ediyor. Yani bu paranın tamamı veya büyük bir bölümü Tesla’nın kasasına geri girecek. Bu durumda Musk, büyük bir ihtimalle dünyanın en zengin insanı unvanını da kaybedecek. Zira Musk, o dönem elde ettiği hisselerin yarısını bile kaybetmesi durumunda serveti 199 milyar dolardan 171 milyar dolara gerileyecek. Bu durumda Bernard Arnault, 175 milyar dolar ile dünyanın en zengin insanı haline gelecek.

Aslına bakacak olursak bu tür davalar oldukça basit ve birkaç günlük yargılamadan sonra neticeye ulaştırılıyor. Ancak Musk ile Richard Tornetta arasındaki davada konuşulan rakamların çok yüksek olması, işleri biraz daha zorlaştıracak gibi görünüyor. ABD basınına konuşan hukukçulara göre Twitter’ın Elon Musk’a açtığı dava, bu davadan çok daha kolaydı. Bu süreçte neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.