DOLAR 32,3679
EURO 35,1221
ALTIN 2.324,78
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Elektrikli araçlar sahte egzoz kullanabilecek

17.09.2019
A+
A-

Elektrikli araçlar için sahte egzoz uygulamasının başlatılmasının en önemli nedeni tabii ki sürüş sırasında yayaları uyarabilmek. Otomobilin sesinden geldiğini farkeden yayalar böylece daha dikkatli hareket edebiliyor. Bu uygulama için kolları sıvayan Federal hükümet, otomobil üreticilerine yayaları uyarmak için yapay motor seslerini araçlarına dahil etmelerine izin verecek.

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi yaptığı açıklamada, sürücülerin araçta kurulu seslerden birini tercih edebileceğini söyledi.

Bu önerinin ilk olarak 2016 yılında sunulduğunu ve 2018 yılında kabul edildiğini belirtelim. Araçların tam uyum süreci ABD’de 2020 yılına, Avrupa’da ise 2021 yılına uzatılmış durumda. Yani bu tarihlere kadar tüm araçların gereken şartları sağlaması gerekiyor.

Yeni kural üretilen tüm yeni elektrikli araçlarda kullanılacak ve 30 km/s ve daha düşük hızlarda seyreden araçlarda aktif hale gelecek. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi daha yüksek hızlarda bu sese gerek olmadığını, çünkü bu aşamada lastik ve rüzgar gürültüsü hızının devreye girdiğini söyledi.

Otomobil üreticileri cephesine baktığımızda, bazı üreticilerin gerekli sesleri zaten seçtiğini görüyoruz. Mercedes‘in elektrikli EQC serisinde sahte egzoz sesi kullanılıyor. Ayrıca, Volkswagen’in ID.3 konsept aracının da yollara indiğinde bu seslere sahip olacağı söyleniyor. Volkswagen cephesinde dikkat çeken detay ise otomotiv devinin Linkin Park isimli rock grubuyla birlikte bas sesleri üzerinde çalışması.

Bazı otomobil üreticileri ise bu sesten para kazanmak istiyor. Porsche, elektrikli otomobili Taycan’da elektrikli spor sesini donanım olarak sunuyor. Bu donanım 500 dolarlık fiyat etiketine sahip.

Diğer otomobil üreticileri de kendi çözümleri üzerinde çalışıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.