DOLAR 32,5104
EURO 34,9876
ALTIN 2.436,44
BIST 9.804,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

El Hijyeni Daha Önemli

30.03.2020
A+
A-

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Coronavirüse yakalanmamak için bireysel hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Eldiven kullanmanın koruyucu olmadığını aksine virüsün daha çok yayılmasına sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın, “Çünkü eldiven el temizliğine engel olur. Bir yüzeyden alınan virüsü sonradan dokunulan her yere yayma riskini artırır. Eldiven kullanmak yanlış güvenlik hissi verir,” dedi.

Coronavirüs günlerinde sağlık çalışanlarının eldiven kullanmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, eldiveni Coronavirüsle ilgili enfeksiyon şüphesi olan hastalarla temas halinde olan sağlık çalışanlarının bone, galoş ve diğer koruyucu giysilerle beraber kullanması gerektiğini, bu hastalara hizmet ederken doktor, hemşire ve sağlık memurlarının mutlaka takması gerektiğini belirtti.

ELDİVEN KULLANMANIN MANASI YOK

Vatandaşların virüsten korunmak için eldiven kullanılmasının hiç bir manası olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Aslında günlük yaşamımızda birçok vatandaşımızın eldiven kullandığını görüyorum. Bu yanlış bir uygulama ve bize yanlış bir güvenlik hissi veriyor. Çünkü eldivenle bir yere dokunduğumuz zaman aslında orada bulunan birçok bakteri, virüs gibi bir çok mikroorganizma ile temasta bulunabiliyoruz. Eldivenin üzerinde uzun bir süre kalabiliyor. Dolayısıyla eldivenimizi çıkarmadığımız başka yerlere de dokunduğumuz takdirde orada var olan mikroorganizmaları başka yerlere bulaşma riski taşıyor,” şeklinde konuştu.

ELDİVEN DEĞİL EL HİJYENİ ÖNEMLİ

Eldivenden kullanmak yerine, riskli durumlardan sonra el hijyeninin sağlanmasının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Birçok faaliyetten sonra, sokaktan eve döndüğümüzde, tuvalet önce ve sonrası, yemek öncesi ve sonrası, meyve ve sebzeyle temas, başka gıdalarla temas, evcil hayvanlarla temas gibi durumlarda ellerin mutlaka sabun ile yıkanmasını istiyoruz. O an için böyle bir olanağımız yoksa lavaboya uzaktaysak el antiseptiklerinden yararlanabiliriz. Yanımızda taşıyacağımız el antiseptiği de aynı işi görebilir. Bundan da yoksun isek kolonya aynı işi görür. Eldiven sadece şüpheli hastalara hizmet verilirken kullanılmalı. Aksi takdirde yanlış bir güvenlik hissi vererek daha olumsuz yerlere de götürebilir bizi.”

Prof. Dr. Yalçın, “El yıkarken belirli ilkelere uyduğumuz takdirde, elimizin her yeri su ve sabunla temas edecektir. Her türlü gözden kaçabilecek alanı yıkamış olacağız. Bu yıkama biçimiyle bu tür aksamaları da yok etmiş oluruz,” dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Göztepe’nin Coronavirüs Test Sonucu Belli Oldu

Göztepe’nin Coronavirüs Test Sonucu Belli Oldu

Kırgızistan'da Coronavirüs Önlemleri

Kırgızistan’da Coronavirüs Önlemleri

Coronavirüse Karşı Tek Önlem Almayan Ülke: Belarus

Coronavirüse Karşı Tek Önlem Almayan Ülke: Belarus

Fulya Zenginer Coronavirüse Rağmen Çalışmak Zorunda Olanlara Teşekkür Etti

Fulya Zenginer Coronavirüse Rağmen Çalışmak Zorunda Olanlara Teşekkür Etti

İLİşKİLİ GALERİLER İstanbul'da Coronavirüsten Ölenlerin Gömüleceği Yerler Belli Oldu

İstanbul’da Coronavirüsten Ölenlerin Gömüleceği Yerler Belli Oldu

Piramitlerde Coronavirüs Önlemleri

Piramitlerde Coronavirüs Önlemleri

Deniz Seki’den Coronavirüs Paylaşımı

Deniz Seki’den Coronavirüs Paylaşımı

Mark Blum Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Mark Blum Coronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.