DOLAR 32,5306
EURO 34,8564
ALTIN 2.423,34
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Egzama Nedir? Egzama Hastalığı

07.04.2021
A+
A-

‘Egzema neden olur?’ sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Bu sorunu yaşayan kişiler aynı zamanda egzamanın nedenlerini merak etmektedir. Egzama nedir? Egzama belirtileri nelerdir? sorularının cevabını sizler için derledik.

Egzema, diğer adıyla dermatit, sıklıkla cildin bir çok maddeyle temas etmesi sonucu duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik (genelde) bir deri hastalığıdır. Peki, tam olarak egzama nedir? Egzamanın nedenleri nelerdir? Egzamanın belirtileri nelerdir?

EGZAMA NEDİR?

Egzamada, şişkin, pütürlü, kırmızı renkte, kaşıntılı ve kabuklanmış döküntüler görülür. Vücudun bir çok bölgesinde ya da sınırlı bir yerde görülebilir. Bazı egzama vakalarında sulu yaralar görülebilir. Kaşınma fazla olduğunda mikrop kapabilir. Bu durum tedavi edilmez ise ciltte soyulma, kalınlaşma olup, cildin rengi koyu bir hal alabilir.

Çok karşılaşılan bir hastalık olan egzama, sıklıkla 1 yaşında ortaya çıkar. Bu durum ergenliğe kadar sürer ya da 2-2.5 yaşından sonra kaybolmaya başlar. Bir kısım hastada ise iyileşme uzar ve yıllarca sürer. Yılda yaklaşık 10-15 milyon arası kişi egzama şüphesiyle doktora başvurmaktadır. Çocukların ortalama %2’sinde görülür. Yeni doğan bebeklerde, annede alerjik bir hastalık varsa egzama görülme riski artar.

Kişinin psikolojisini etkileyebilen bir hastalık olan egzama, ölüme yol açmaz ve insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Sadece kişinin günlük yaşamında kendini sürekli rahatsız hissetmesine yol açar. İlaçla yapılan tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

EGZAMANIN NEDENLERİ


Bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemi atopik dermatiti olmak üzere üçe ayrılır. Astım ve saman nezlesi olan hastalarda sık görülür. Duygusal, psikolojik problemler de bu hastalığın ortay çıkma riskini arttırır. Genelde çocukluk döneminde başlar ve ileride devam eder. Alerjen maddelere maruz kalmadıkça erişkinlerde pek sorun yaratmaz. Eğer bu maddelerle doğrudan temas edilirse temas dermatiti meydana gelir. Atopik dermatitten daha fazla süren bir rahatsızlıktır. Zehirli sarmaşık, parfüm, bazı antibiyotik içeren kremler, kozmetik ürünleri, sabun gibi bir çok temizlik maddeleri bu temas dermatitine neden olurlar.

Ayrıca sürekli kaşınan kişilerde, kaşımayla egzama meydana gelebilir. Sıklıkla ellerde ve ayaklarda görülür. Bu şekilde ortaya çıkan egzama tipine nörodermatit denir. Bunların dışında genetik nedenlere bağlı olarak, yağlı ciltlerde ve saçlarda egzama görülebilir. Bazı egzama vakalarında cildin altında sıvı birikmesi söz konusudur. Kötü sağlık koşulları, stres, makyaj malzemeleri de dermatite yol açan nedenler arasında yer alır.

EGZAMANIN BELİRTİLERİ

Bunların başında gelen atopik dermatitte, yani alerjik maddelerin yol açtığı egzamada, ellerde, ayaklarda ve yüzde yaygın olmak üzere kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık vardır. Dirseklerde sık görülür. Doktora başvuran hastaların bir çoğunda bu tip egzama vardır. Göz altında koyu bölgenin oluşması, el ve ayak taban çizgilerinin belirginleşmesi atopik dermatite eşlik edebilir. Çeşitli alerjen ya da tahriş edici maddelere doğrudan temas sonucu görülen temas dermatitinde ise, alerjenin etkinliğine göre çeşitli derecelerde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir.

Yağlı cilt ve saçlarda görülen egzamada, kepek tarzında kaşıntı vardır. Çocuklarda kabuklu döküntü şeklindedir. Genelde 1 yaşından küçük çocuklarda görülür. Sürekli kaşınan kişilerde ise cilt üstünde sert ve rengi koyulaşmış alanlar vardır. Bu durum, kronik kaşıntının yol açmasıyla oluşur. Bu koyulaşmanın görüldüğü başka dermatit tipi de vardır. Staz dermatit denilen bu tipte, deri kalınlaşmış ve varisli damarlar görülmektedir. Yara meydana gelebilir. Makyaj ya da kremlerin yol açtığı ve genelde kadınlarda görülen dermatitte ise sivilce tarzında bulgular vardır. Yüzde, burun, yanak ve ağız çevresinde oluşur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.