DOLAR 32,3818
EURO 34,6230
ALTIN 2.392,07
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Eğitimciler 2020 AYT sınavını değerlendirdi

28.06.2020
A+
A-

YKS’nin ikinci oturumu olan AYT’yi öğrencilerden alınan bilgilere tarafından Uğur Okulları Sınavlardan Sorumluluk Sahibi Genel Müdür Yardımcısı Adaletli Kurt ve Lise Akademik Kurulu değerlendirdi.

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt’un YKS değerlendirmesi şu şekilde:
“2020 AYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına yerinde bir şekilde gerçekleştirilmiştir.12. sınıfın ikinci döneminden soru sorulmamıştır. TYT’de Türkçe, öteki derslere kadar daha kuvvet olmuştur. Öğrenciler genel olarak Türkçe’den başladığı için uzun paragraflar fazla zaman almış, diğer derslere yeterince süre kalmamıştır. Bilimsel okuma becerisine sahip olan öğrenciler TYT’de daha başarılı olacaktır. Matematikte yeni tür soru eksik olup ÖSYM standartlarına kadar temel bilgileri sorgulayan sorular sorulmuştur.TYT, öğrencilerin dürüst okuma, okuduğunu dürüst yorumlayabilme, bahşedilen metinlerden dürüst çıkarımlar yapabilme ayrıca zamanını dürüst kullanabilme yeteneklerini değerlendiren bir imtihan olmuştur.

AYT’de genel olarak bütün dersler orta zorlukta olup sayısal ve eşdeğer ağırlık öğrencileri için matematik, sözel öğrenciler için tarih dersleri belirleyici olacaktır. Sınav matematikte herzamanki matematiksel düşünceyi sorgulayan sorulardan, tarihte ise veri sorgulayan güç sorulardan oluşmuştur. genellikle AYT’ de bütün derslerde sorular bilgiye dayalı sorulmuştur. Bu soruların çözülebilmesi için konuların dersin formatına yerinde bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. AYT, öğrencilerin ders kapsamında öğrendikleri bilgileri soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren bir sınav olarak hazırlanmıştır.

ÖSYM, YKS sonuçlarının 28 Temmuz’da açıklanacağını duyurdu. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih süreci başlayacak. Unutulmamalıdır oysa YKS bir yerleştirme sınavıdır. bu nedenle öğrencilerin yüzdelik dilimini dikkate almaları önemlidir. Keza sadece yüzdelik dilim dikkate alınarak bir tercih yapılmasını yok, öğrencilerin mutlu ve başarılı olacakları bölümleri seçim etmelerini de öneriyorum.”

Matematik testini değerlendiren Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel, “Matematik testindeki sorular, yapılan ÖSYM açıklamalarına ve müfredata uygun olup bütün sınıflara ait konuları kapsamakla birlikte 10 soru TYT türünden, diğer sorular 10,11.sınıf ve 12. sınıfın ilk yarıyılında işlenen konulardandır. Sorular öğrencinin konulara ait esas bilgileri bilip bilmediğini ve bu bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücünü ölçülmüştür.

Geometri soruları çözümsel ağırlıklı olup bilgiyi sorgulayan ve açıklama yaparak çözüme ulaşmayı gerektiren sorulardan oluşmuştur.Soruların güçlük derecesi orta düzeydedir” dedi.

“Türkçe testinde öğrencinin yorumlaması istenmiştir”
Türk Dili ve Edebiyatı sorularının öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği düzeyde olduğunu söyleyen Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Komite Üyesi Cevdet Eyüboğlu, “2020 YKS-AYT’ deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusundan 6 sorunun paragraf ve amaç bilgisi sorularından, 18 sorunun ise Edebiyat sorularından oluştuğu öğrencilerimizden aldığımız duyumlardır. Geçmiş dönemlerdeki AYT’lerde anlam bilgisi soruları 3 veya 4 iken 2020’de 6 tane sorulması 2020 AYT’nin farklılığı olarak sinyâl özelliklerdendir. Sınavın Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 9,10,11 derslik müfredatları ile 12.derslik müfredatının sadece yüz yüze eğitimin yapıldığı bölümün sorularından oluştuğu görülmüştür.Bir Takım sorularda doğrudan data vererek değil, öğrencilerin bilgilerini kullanıp parçayı yorumlayarak doğru cevaba ulaşması istenmiş. Bir Takım soruların ise temel bilgiler kullanılarak çözülebilecek kadar kolay nitelikte olduğu duyumları alınmıştır.böylece genellikle Türk Dili ve Edebiyatı sorularının öğrencilerimizin kolaylıkla çözebileceği düzeyde olduğunu bildirmek dürüst olacaktır.”

“Konu bakımından yüz yüze eğitimin dışına çıkılmamıştır”
Fizik testini yorumlayan Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay,”Sınavda herhangi bir sürprizle karşılaşılmadığını söyleyebiliriz. Pandemi sürecinden dolayı yüz yüze yapılan eğitim – öğretim dönemini kapsayan bölümlerden soruların sorulduğu ve kazanımlar dışına çıkılmadığı görülmektedir.
TYT’deki soruların esas veri düzeyini, okuduğunu anlayıp açıklama yapabilme yeteneğini ve dikkati ölçen sorulardan oluştuğunu görmüştük. Bölge Tatminkarlık Testinde ise soruların esas özelliğinin akademik bilgiyi inceleyen ve herhangi bir boşluk olduğunda hataya neden olabilecek sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Sorulara bakıldığında öğrencilerimizde aranan özelliğin, konu bilgisi, konular arasında bağlantı kurabilme ve çıkarım yapabilmesi gibi özelliklerin olması gerekiyor. Bu nitelikte olan öğrencilerin sınavda daha öne çıkacağını görüyoruz.

AYT’deki 14 Fizik sorusunun 11.derslik müfredatı ve 12.derslik müfredatının yüz yüze eğitim yapılan bölümlerinden sorulduğu görülmektedir.Soruların bir bölümü data, açıklama ve çıkarım açısından yüzeysel eksik bir kısmı ise veri, açıklama ve çıkarım açısından içe doğru olduğu görülmektedir. Bu da öğrencilerin sıralamadaki yerini belirleyecek en önemli etkenlerden biri olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kimya testini yorumlayan Kimya Akademik Komite Üyesi Bedrettin Boyacıgil, “2020 AYT Kimya soruları 11. sınıf ile 12. derslik 1. dönem konularını içermektedir. Müfredata iyice uyumludur. Sorular beklenildiği gibi öğrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanımları, esas bilgileri sorguluyor. Öğrenciler soru ifadelerinin net ve anlaşılabilir olduğunu belirttiler. çok iyi çalışan öğrencilerin yapabilecekleri seçici, detaylı, işlemli sorular yanına, veri düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildiğini anlıyoruz. İyi bir eğitim alan, içten kaynakları kullanan, veri boşluğu olmayan öğrencilerin başarılı olduklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Biyoloji Akademik Komite Üyesi Asuman Kılıç, 2020 AYT Biyoloji testinde bulunan soruların 11 ve 12. derslik müfredatını kapsadığını belirterek, “8 soru 11.sınıf, 5 soru 12.sınıf müfredatına aittir. Soru kurgusunun klasik tarzda, geçmiş yıllarla aynı ve veri temelli olarak olduğu görülmüştür. Bu sene AYT Biyoloji testinde eleyici soruların yer aldığını ve soruların zorluk derecesinin orta düzeyin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Coğrafya Akademik Komite Üyesi Davut Gürler, Coğrafya sorularının 11. ve 12. sınıf kazanımlarına uygun sorular olduğunu ifade ederek, “Aldığımız duyumlara kadar anlaşmazlığa neden olan bir soru gözükmüyor. Sınavlarda; Küresel Ortam, Çevre ve Toplum ile Beşeri Sistemler ünitelerinin ağırlıklı olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Genel coğrafi bilgiye ve harita okuryazarlığına sahip öğrencilerin zorlanmayacağı bir imtihan olmuştur” dedi.

“Sorularda açık, net ve anlaşılması mümkün bir dil kullanılmıştır”
Tarih testinde öğrencinin bilgisini ölçen sorulara yer verildiğini söyleyen Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün, “Öğrencilerden aldığımız duyumlara kadar, Türk Dili Edebiyatı- Sosyal Bilimler -1 ve Sosyal Bilimler -2 testlerindeki Tarih soruları 9, 10, 11 ve 12. Sınıf kazanımlarından olmakla birlikte pandemi nedeniyle açıklanan müfredata uygun bir şekilde gelmiştir. Ağırlıklı olarak öğrencinin bilgisini ölçen sorulara yer verilmiş olup çoğunlukla tarihi kavramlar, dönem bilgisi ve esas bilgilerin yorumlanması üstüne sorular sorulduğu ifade edilmiştir.Sorularda açık, net ve kavranabilir bir dil kullanılmıştır. Sınavın, ÖSYM’nin önceki yıllardaki soruları ile düzenli olduğu belirtilmiştir. Önceki yıllarda olduğu gibi tekrar öncüllerden oluşan sorulara da yer almıştır. Uzun paragraflardan oluşan fotoğraf, şekil veya grafik taşıyan sorulara yer verilmemiştir. Tarihin gerektirdiği esas bilgilere ve olaylar arası kronolojik dizine baskın olan, soru kökünü içten okuyan,esas kavramları doğru yorumlayan öğrencilerin yapabileceği niteliktedir. Bu anlamda eksiği olan öğrencilerin zorlanacağı bir sınav olduğu düşünülüyor. Soruların güçlük derecesi çoğunlukla orta düzeyin üstünde olmakla birlikte eleyici nitelikte ayrıntıya da yer veren çok zorlama soruların da yer aldığı ifade edilmiştir” diye konuştu.

Felsefe grubu testinin öğrencinin kavram bilgisini ve açıklama gücünü ölçer nitelikte olduğunu kaydeden Felsefe Grubu Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç, “Sosyal Bilimler-2 testinde bulunan Psikoloji, Sosyoloji, Mantık ve Felsefeden oluşan Felsefe Grubu soruları MEB müfredatına uygundur.Felsefe soruları paragrafa dayanarak kavram bilgisini ve açıklama gücünü ölçer niteliktedir. Psikoloji ve Mantık sorularının hepsi bilgiyi ölçen kavram sorularıdır. Sosyoloji soruları ise keza bilgiyi paragrafa dayanarak yorumlamayı keza de kavram bilgisi gerektirmektedir. Soruların konu dağılımı dengelenmiş, zorluğu orta düzeyde olup, soruların ifadesi nettir. Konuları bilen ve tedbirli okuyan öğrenciyi ayırt edecek bir sınavdır” ifadelerinde bulundu.

Din Kültürü ve Etik Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Gökhan Karaman, ise soruların TYT’ye kıyasla daha fazla veri ağırlıklı sorulardan oluştuğunu belirterek, “2020 AYT’de de bu gelenek bozulmamıştır. Sorular keza doğrudan bilgiyi ayrıca de bilgiyi paragrafa dayanarak yorumlamayı gerektiren türdedir. Sınava gerçek anlamda hazırlanan ve haberdar olan öğrenciyi ayırt edecek formatta sorular sorulmuştur. Soruların açıklama biçimi açık ve anlaşılırdır. Zorluk derecesi orta düzeydedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.