DOLAR 32,5704
EURO 34,9776
ALTIN 2.421,86
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Ebeveyn kontrolü işe yarıyor mu?

06.04.2018
A+
A-

200 aile üzerinde yapılan araştırmalara göre 13 ile 17 yaş arasındaki çocuklarına herhangi bir ebeveyn kontrol uygulamasını zorunlu kılan ebeveynler, diğer ailelere göre çok daha sert ve çocuklarına karşı çok daha talepkar durumda.

Florida Merkez Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda, bu kontrolleri uygulayan ebeveynlerin çocuklarının diğer çocuklara nazaran daha fazla tehlikeli içerik ile haşır neşir olduğu görüldü. Ayrıca bu ailelerin çocukları diğerlerine oranla çevrimiçi durumlarda çok daha fazla rahatsız edildiklerini belirtti.

Araştırmacılar ayrıca Google Play Store üzerinde yer alan ebeveyn kontrolü uygulamalarındaki yorumları da incelemiş durumda. Ebeveynler genel anlamda uygulamalara iyi yorumlar yaparken, çocukların yüzde 79’u ise uygulamalara iki yıldız ya da daha düşük puanlar verdiği görüldü. Yorumlarda da çocukların kendilerinin özel alanlarının ve haklarının ihlal edildiğini düşündükleri genel kanı halinde.

Çocuklar ayrıca bu uygulamaların kendi ebeveynlerini ciddi birer “Stalker” yani kendilerini rahatsız edecek boyutlarda takibe alan kişilere dönüştürdüğünü düşünüyor. Araştırmacılara göre de bu tarz uygulamalar çocukları yalnızca yasaklı içeriklere daha meraklı hale getiriyor.

Aslına bakarsanız yasaklanan her şeyin çocukların gözünde çok daha çekici hale geldiği biliniyor. Bu tarz uygulamalarla “tembel ebeveynlik” yapmayı seçen ailelerin de başarılı sonuçlar alamadıkları bariz bir şekilde ortada. Zira bu uygulamalar yüzünden bazı oldukça basit araştırmaları yapabilecekleri internet sitelerine girişleri dahi yasaklanmış oluyor.

:: Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.