DOLAR 32,2057
EURO 34,7246
ALTIN 2.413,12
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 17°C

Dünyanın tüm renkleri bir olmak için Konya’ya geliyor

02.12.2018
A+
A-

Konya’ya varışım akşam saatleri ve kapanmış olmasına rağmen Hz. Mevlana’nın türbesine gidiyorum. Türbenin etrafını dolaşırken, geçireceğim iki gün için gönlüme en güzel çiçekleri ekmesini diliyorum. Türbenin hemen yanında yer alan Uluslararası Mevlana Vakfı’nın kapısını çalıyorum. Vakfın kapısı nazikçe açılıyor ve salonda devam eden sohbete davet ediliyorum. Hz. Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu ve vakfın başkanvekili Esin Çelebi Bayru, postnişin Nadir Karnıbüyükler dede, bazı semazenler, tanrı misafirleri ve vakfın özel ziyaret programı ile gelen ziyaretçiler hoş bir sohbet içindeler. Yıl boyu hem İstanbul hem de Konya’da vakfın herkese açık etkinlikleri, adeta bir aile yaptı hepimizi.

Dünyanın tüm renkleri bir olmak için Konya’ya geliyor


Otelime dönerken türbenin hemen arkasındaki Karatay Mevlana Meydanı’nda İranlı, Amerikalı, Fransız, Belçikalılardan oluşan, neşe içinde bir grupla karşılaşıyorum. Kimi rubailerle sema ediyor, kimi bendir çalıyor, kimi ilahiler okuyor. Şaşırmamak lazım; dünyanın her yerinden, her dilden, dinden tüm gönüller her sene 7-17 Aralık arasında Konya’da ‘BİR’ oluyor. Çünkü bu Hz. Mevlana’nın vasiyeti! Hastalığında çevresinde üzülen dostlarına, ölümün bir son veya kopuş değil, âşığın sevgilisine yani ‘Yaradana’ kavuşması, manevi dünyaya doğmak ve düğün gecesi olduğunu söyleyip üzülmemelerini istemiş. Mezarına gelenlere ise tefsiz gelmemelerini, çünkü Allah’ın meclisinde üzüntülü olmanın hiç yakışmayacağını söylemiş. 

class=’cf’>

Sema ayininin üçüncü bölümü dört ‘selam’la gerçekleştiriliyor. Birinci selam, insanın bilgiyle hakikate doğması… Yani yüce Yaradanını ve kendi kulluğunu idraki. İkinci selam, insanın yaratılıştaki nizamı, azameti görerek Allah’ın kudreti karşında hayranlık duyması! Üçüncü selam, insanın hayranlık ve minnet duygusunun ‘aşk’a dönüşmesiyle, aklın ‘aşk’a kurban oluşu! Dördüncü selam ise insanın manevi yolculuğunu tamamlayıp, arınmış bir ruh ile asıl yaradılış nedeni olan kulluğuna dönüşü. Bu ‘selam’a Şeyh Efendi ve semazenbaşı da katılıyor. Bu, bir yolda giderken bir önderiniz,  bir rehberiniz, bir yol göstereniniz var ise sizi yolun tehlikelerinden korur, yolu size kolaylaştırır anlamına geliyor. Dördüncü selamdan sonra Kuran-ı Kerim’den bir ayet okunuyor. Sema ayini, tüm peygamberlerin, tüm inananların ruhları ve barış için okunan dua ile son buluyor.

Hani ‘nokta koymak’ diye bir tabir vardır. Tüm söylenecekler söylenmiş, tüm duygular yaşanmış, artık bir idrake varılma vaktidir. İşte; ‘Ayin-i Şerif’ bittikten sonra aynı böylesi bir his insanı sarıp sarmalıyor.

Dünyanın tüm renkleri bir olmak için Konya’ya geliyor

Mevlana Haftası programı

7-17 Aralık / Hattat Hamid Aytaç ve öğrencisi Güzide Çelebi hat sergisi, Konya Hz. Mevlana Türbesi Semahanesi.

8-9 Aralık / Gamze Artaman ile Konya ziyaretleri… Uluslararası Mevlana Vakfı ile Delukstur Organizasyon tarafından hazırlanan turda kısıtlı yer bulunuyor. Detay ve katılım için: 0532 236 79 10.

13 Aralık / Hz. Mevlana Eserlerinde Muhabettullah… Prof. Mim Kemal Öke söyleşisi ve imza günü, Konya İl Halk Kütüphanesi, 19.00’da.

14 Aralık / UMV Korosu konseri… Konya Mevlana Kültür Merkezi, Sultan Veled Salonu, 14.00’te. Esin Çelebi Bayru’nun imza etkinliği ise aynı gün 15.00’te, Konya Mevlana Kültür Merkezi’nde.

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.