DOLAR 32,1879
EURO 34,9555
ALTIN 2.505,31
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Dünya’nın Son Buzul Çağındaki Ortalama Sıcaklığı Keşfedildi

31.08.2020
A+
A-

Dünya, büyük bir küresel iklim değişikliğinin içinde ve bilim insanları, iklim değişikliğinin gideceği yönü en doğru şekilde tahmin edebilmek için geçmişteki iklim verilerinden faydalanmaya çalışıyorlar. Nature’da yayınlanan yeni bir çalışmada bilim insanları, 20 bin yıl önce sona eren son buzul çağdaki ortalama sıcaklığı tespit ettiklerini duyurdular.

Bilim insanlarının çalışmasına göre son buzul çağında Dünya’nın ortalama sıcaklığı 7.78 ℃ seviyelerindeydi. 20. yüzyılda ortalama sıcaklığın 13.89 ℃  seviyelerinde olduğunu bilenler için aradaki fark az gibi görünebilir. Ancak küresel iklim ortalaması söz konusu olduğunda yarım derecelik bir farkın dahi iklimin kurak mı yağışlı mı olacağını belirlediğini söyleyelim.

son buzul çağı

Arizona Üniversitesi’nden yer bilimleri uzmanı Jessica Tierney, meslektaşları ile birlikte son buzul çağındaki deniz yüzeyi sıcaklıklarını ortaya çıkarmak için okyanusta bulunan plankton fosillerindeki paleoiklim imzalarını analiz etti ve elde edilen verileri, eski hava durumu modellerini simüle etmek için halihazırda kullanılmakta olan modellere uyguladı.

Bir meteoroloji ofisinde hava durumu tahmini yapmak için sıcaklığı, basıncı, nemi ölçmek ve bu ölçümleri tahmin modellerine uygulamak gerekiyor. Bilim insanları, son buzul çağının ortalama sıcaklığını bulmak için verilerini ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nin hava durumu tahmin modeline entegre ettiler ve çıkan sonuçları günümüzdeki sonuçlarla kıyasladılar.

iklim değişikliği

Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi bilim insanları, binlerce yıl öncesinin ortalama sıcaklıklarını tespit ederek yakın ve uzak gelecekteki iklim değişikliğini öngörmeye çalışıyorlar. Son çalışma, atmosferdeki karbon konsantrasyonu ile ortalama hava sıcaklığı arasındaki ilişkiyi anlama konusunda oldukça önemli veriler sunuyor.

Bilim insanlarının araştırmalarına göre son buzul çağında atmosferdeki karbon konsantrasyonu milyonda 180 molekül seviyesindeydi. Bununla birlikte günümüzde atmosferdeki karbon konsantrasyonu milyonda 415 molekül olarak ölçülüyor. Bu da büyük bir iklim değişikliğinin içinde olduğumuzun en büyük kanıtı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.