Dünyanın okyanus tabanı için müjdeli haber geldi! Dünya’daki okyanusların tabanının haritası için çıkılan yolda manâlı ilerlemeler kaydedildi. Dünyanın…
BBC News’ta paylaşılan habere göre Seabed 2030 Project olarak adlandırılan okyanusların haritalandırılması işlemi yüzde 19 oranında tamamlandı. Bu oran, projenin ilk zamanlarında sadece yüzde 6 civarındaydı.
2017 yılında Dünya’nın okyanus tabanları hakkında daha ayrıntılı bilgilere sahip olunması namına yola çıkıldı. 3 sene içinde önemli bir ilerleme kaydeden bilim insanları, bu projenin ortaklarından biri olan GEBCO’nun şebekesiyle birlikte takriben 14 milyon kilometre kare verinin toplanmasını sağladı. Böylelikle bu projede yüzde 13 oranında bir ilerleme elde edildi.
Seabed 2030 projesinin büyüklüğü hakkında bahşedilen bilgilere kadar bu haritanın büyüklüğü Avustralya’nın hemen hemen 2 katına tekabül ediyor. Söz konusu projeye, ortaklar ve yardımcılar ile beraber, 133 iştirakçi katkıda bulunuyor. GEBCO’nun paylaştığı verilerin halka açık olduğu belirtiliyor.
Bu haritalandırma için elde edilen verilerin büyük bir kısmı gemi verilerinden ve robotik haritalandırma teknelerinden destek alınarak elde ediliyor. Bu haritalandırma işleminin, projenin adından da anlaşıldığı üzere, 2030 yılına dek tamamlanması hedefleniyor.
Bu proje insanlığın, okyanusların, okyanus altındaki yaşamların, derin sularda yaşanan gelgitlerin ve su aşağı yaşayan gizemli canlıların daha anlaşılabilir bir hâle gelmesi için epeyce önemli. Öngörülen tarihlere bakıldığında önümüzdeki 10 sene içinde haritalandırılması gereken yüzde 81’lik bölge, Mars’ın yüzeyinin yaklaşık 2 katı büyüklüğünde yani doğrusu de koskocoman bir alan.
Bu büyüklükteki bir haritalandırmanın bu vakit dahilinde yapılıp yapılamayacağı hâlâ muamma olarak görülüyor fakat yine de bunun imkânsız olmadığını söylemek gerekiyor. Projede yer alan uzmanlar ise uzaydaki uydulardan gelen çekimlerin haritalandırılmamış olan okyanus tabanları hakkında önemli bilgiler sunduğunu aktarıyor.