DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Dünyada İlk Kez Biyo 3D Yazıcı Kullanılarak Pirzola Üretildi

14.02.2021
A+
A-

Koronavirüs salgını süresince protein kaynaklı besinlere olan talep artmaya başladı ve birçok gıda firması, alternatif yiyecekler üzerine yoğunlaşmaya başladı. 3D yazıcılar ile neredeyse her şeyin üretilebileceği bu dönemde, ilk olarak NovaMeat adlı bir şirket sadece bitkisel kaynaklar kullanarak 3D yazıcıdan et üretmeye başlamıştı.

3D et üretimine yeni bir hamle, İsrail merkezli bir şirket olan Aleph Farms’dan geldi. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden biyomedikal mühendislerle güçlerini birleştiren şirket, biyo 3D baskı teknolojisinden yararlanarak dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcıdan çıkan kemiksiz pirzolasını üretti.

“Üretilen et, son derece yumuşak ve lezzetli”

3D pirzola

Pirzola üretme sürecinde, etin büyümesi, gelişmesi ve tadının benzer olabilmesi için ineğin biftek kısmında yer alan dokulardan örnek alındı. Bu dokular, laboratuvar ortamında kuluçka makineleri sayesinde hayvan hücrelerine dönüştürüldü. Elde edilen 4 farklı hayvan hücresi, biyo 3D yazıcıda mürekkep olarak kullanılmak üzere hazır hale getirildi. 

Aleph Farms’ın, üretilen pirzolalar hakkında şu ifadeleri kullandı; “Pirzola, öldürülen ineklere benzer bir kas yapısına ve yağ oranına sahiptir ve en az marketlerden alacağınız etler kadar yumuşak ve lezzetlidir.”

Aleph Farms, bu teknoloji sayesinde artık her türlü eti üretebileceklerini ve laborutuvarlarındaki et portföylerinin genişletileceğini dile getirdi. Etlerin market ve kasap gibi tedarik yerlerine dağıtılabilmesi için şirketin öncelikle 3D yazıcılar ile üretilen etlerin insan sağlığına zarar vermediğini kanıtlayarak yasal bir izin alması gerekiyor. Şirket, geçtiğimiz senelerde bu teknolojiye benzer bir teknik kullanarak 3D yazıcıdan ince çekilmiş kıyma üretmeyi başarmıştı ve kıymaların birkaç sene içerisinde market raflarındaki yerini alacağını belirtirken, pirzolalar hakkında herhangi bir tarih vermedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.