DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Dünyaca ünlü 10 bilgisayar virüsü Teknolojiyle beraber hayatımızın olmazsa olmazı olan bilgisayarlar kimi süre tehlikelerle doymuş. İşte…

31.05.2020
A+
A-

Laf konusu siber güvenlik olduğunda adı “bilgisayar virüsünden” pozitif tanıdık fazla eksik terim vardır. Oysa bu tehditlerin ve etkisinin yaygınlığına karşın çoğu kullanıcı, virüslerin esas yapısını bilmez. Makalenin devamında bilgisayar virüsünün kısa geçmişinden ve bu yaygın siber korkutma konusunda gelecekte beklenenlerden bahsedeceğiz.

Creeper

Kabul edilen ilk bilgisayar virüsü “Creeper”, 16 Mart 1971’de BBN için Bob Thomas kadar yazılan deneysel bir bilgisayar solucanıydı. Verilere hiçbir hasar vermediğinden tehditkâr bir yazılım olmayan Creeper’ın tek etkisi; internetin atası ARPANET’i (Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı) kullanarak, TENEX işletim sistematik PDP-10 bilgisayarlar arasında ilerleyip ekranlara “I’m the creeper, catch me if you can!” mesajı yollamasıydı. Ayrıca derhal arkasından 1972’de Ray Tomlinson tarafından ARPANET üzerinden Creeper’ı silmek için benzer bir program olan “Reaper” yazılmıştır.

İlk denetleme dışı geliştirilen virüs “Elk Cloner” ise, 1982 yılında 15 yaşında bir lise öğrencisi olan Rich Skrenta tarafından Apple DOS 3.3 işletim sistemine sahip bilgisayarlar için şaka amaçlı geliştirilmiş olup, bulaştığı bilgisayarların her 50. açılışında ekrana kısa bir şiir göndermiştir.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.