Dünya Sağlık Örgütü’nden Gazze’nin Sağlık Durumu Açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’nin sağlık durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bölgedeki sağlık krizinin boyutları, ihtiyaçlar ve uluslararası yardımlar hakkında detaylı bilgi edinin.
Dünya Sağlık Örgütü’nden Gazze Açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, İsrail’in kuşatması ve saldırıları altında bulunan Gazze’nin kuzeyindeki sağlık koşullarını “tam bir cehennem” olarak tanımladı. Harris, burada kalan az sayıda sağlık görevlisinin, korkunç yaralanmalarla gelen hastalarla ilgilenmeye çalıştığını bildirdi.
Harris, Gazze’deki sağlık durumunun son derece kritik olduğunu ve ihtiyaçların her geçen gün daha da arttığını belirtti. “5 yaş altındaki her 10 çocuktan 9’u en az bir bulaşıcı hastalığa maruz kalıyor. Kadınlar, her gün hijyenik olmayan, yetersiz ve güvenli olmayan koşullarda doğum yapmak zorunda kalıyorlar.” dedi.
Gazze’de 100 binden fazla kişinin yaralandığını kaydeden Harris, bunlardan 24 binden fazlasının ciddi yaralanmalar geçirdiğini ve normal hayata dönebilmek için uzun vadeli tedavi ve rehabilitasyon gerektirdiğini vurguladı. Ayrıca, böbrek yetmezliği, kalp rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıkları olan ancak tedavi olamayan binlerce insanın bulunduğunu da dile getirdi. Kanserle mücadele eden birçok kişinin de tedavi imkanının bulunmadığını ifade etti.
Harris, “(Gazze’nin kuzeyi) Sağlık açısından tam bir cehennem. Çünkü burada kalan az sayıdaki doktor, hemşire ve sağlık personeli, korkunç yaralanmalar geçiren hastalarla ilgilenmeye çalışıyor. Ayrıca, onlar da kendileri için tehdit oluşturan saldırılardan etkileniyor.” şeklinde konuştu.
Bölgede hala hizmet vermeye çalışan Endonezya ve Kemal Advan hastanelerinde yaşananlar hakkında büyük endişe taşıdıklarını kaydeden Harris, Kemal Advan Hastanesi’nde hala 78 hastanın bulunduğunu ve bunların çoğunun yoğun bakıma ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Harris, “Gazze’nin kuzeyinde (hizmet veren) sadece 3 hastane var, bunlara tam anlamıyla işlevsel demek mümkün değil. Personel, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. En iyi ihtimalle kısmen işlevsel durumdalar. Ancak tıbbi malzemelerden, yiyeceklerden, sudan ve güvenli elektrikten yoksunlar. Oradaki sağlık personeli, gelen herkese yardım edebilmek için çaba gösteriyor.” dedi.
Harris, DSÖ olarak Gazze’nin kuzeyine gerçekleştirmek istedikleri misyonların çoğunun İsrail tarafından reddedildiğini vurguladı. “Birkaç gün önce Kemal Advan Hastanesi’ne ulaşabildik ama yakıt başta olmak üzere yeterli malzeme getirmemize izin verilmedi.” diye ekledi.
Gıda erişimi ve açlık açısından Gazze’nin kuzeyindeki durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini belirten Harris, “Çocukların yüzde 60’ının ciddi durumda olduğunu biliyoruz. Buraya çok az gıda girişi oldu. Gıda getirme girişimlerinde büyük çaplı yağmalamalar yaşandı. Hastane personeli, yetersiz beslenme nedeniyle daha fazla acı çeken insan sayısının arttığını ifade ediyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak: AA / Muhammet İkbal Arslan – Güncel Uluslararası İlişkiler
- Dünya Sağlık Örgütü
- Savaş ve Çatışma
- Güncel Sağlık
- Dünya Gazze