DOLAR 32,2690
EURO 35,0530
ALTIN 2.465,84
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Dünya Sağlık Örgütü: Türkiye’deki COVID-19 Verilerini Bilmiyorduk, Sağlık Sistemi Çökebilir

06.12.2020
A+
A-

Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs, ülkemizde ilk olarak 11 Mart günü tespit edilmişti. O günden bugüne Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre toplam hasta sayısı 533.198‘e ulaştı. Test sonucu pozitif çıkan toplam vaka sayısıysa Google’da yer alan bilgiye göre 797.000’i aştı.

Sağlık Bakanlığı, bundan birkaç gün öncesine kadar vaka sayısı yerine semptom gösteren vaka sayısını (hasta sayısı) açıklıyordu. Bu konuysa bugün açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke ve Avrupa Merkez İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlıklılık Ofisi Geçici Başkanı Dr. Irshad Ali Shaikh’in sözlerine göre DSÖ’nün bildiği bir şey değildi.

“Verilerin farkında değildik”:

dsö

Deutsche Welle Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Irshad Ali Shaikh, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Halkımızla ilk olarak paylaşmadıklarımızı DSÖ ile paylaşmıyoruz.” dediğini hatırlattı. Shaikh, “Biz bu verilerin farkında değildik.” ifadesini kullandı ve tüm dünyada semptom göstermeyenlerin sessizce virüsün yayılmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Irshad Ali Shaikh, DSÖ’nün her ülkeden semptom göstersin veya göstermesin pozitif çıkan herkesin rapor edilmesini vurguladı. Shaikh, Türkiye için asemptomatik kişi sayılarının paylaşılmasının rahatlatıcı olduğunu, bu sayıların salgının yayılımını engellemekte önemli olduğunu belirtti.

Sayılar endişe verici derecede yüksek:

türkiye koronavirüs

DSÖ yetkilisi, açıklamasında Türkiye’deki durumun da diğer ülkelerdeki gibi olduğunu belirtti ve sayıların endişe verici derecede yüksek olduğunu ifade etti. Bunun ardından Shaikh, Türkiye’nin diğer ülkeler gibi sokağa çıkma yasağıyla harekete geçtiğini söyledi ve AVM’lere HES kodu olmaksızın girilemediğine dikkat çekerek “Bu açıdan bakıldığında tedbirler güçlü bir biçimde uygulanıyor.” dedi.

Türkiye’de ‘çöküş yaşanabilir’:

Türkiye’deki sağlık sistemi üzerinde gün geçtikçe artan yüke de değinen Shaikh, Türkiye’deki hastanelerde durumun diğer ülkelerdeki kadar kötü olmasa da bu şekilde durum devam ettiği takdirde hastane sisteminin çöküşünün yaşanabileceğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.