Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği Salgını Üzerine Acil Toplantı Düzenledi
Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği salgını nedeniyle acil bir toplantı düzenleyerek, küresel sağlık durumunu değerlendirdi. Salgının yayılmasını önlemek ve halk sağlığını korumak amacıyla alınacak önlemler konuşuldu.
Dünya Sağlık Örgütü ve Maymun Çiçeği Salgını
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesi, maymun çiçeği (mpox) virüsünün Afrika‘da hızla yayılması ve vakaların ciddi boyutta artması üzerine acil bir toplantı gerçekleştirdi. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu virüsün yayılması ve uluslararası acil durum ilan edilip edilmemesi konusunu değerlendirmek için bir araya geldiklerini ifade etti.
Maymun Çiçeği Virüsü: Bulaşma Yolları ve Tehlikeleri
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), halk sağlığı açısından acil durum ilan ettiğini duyurdu. DSÖ, mpox virüsünün yayılması ve bu durumla ilgili uluslararası acil durum ilan edilip edilmeyeceğini görüşmek üzere toplandı. Yapılan açıklamalara göre, şu ana kadar 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm bildirildi.
Dr. Ghebreyesus, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde on yıldan fazla bir süredir mpox vakaları rapor ediliyor. Her yıl bildirilen vakaların sayısı istikrarlı bir şekilde artış göstermektedir. Geçen yıl bildirilen vakalarda önemli bir artış oldu ve bu yıl şu ana kadar bildirilen vakalar şimdiden 14 binden fazla ve 524 ölümle geçen yılın toplamını aşmıştır. Özellikle cinsel ağlar aracılığıyla yayılan 1b sınıfının tespit edilmesi endişe vericidir ve bu, Acil Durum Komitesini toplama kararımın ana nedenidir.” dedi.
Geçen ay, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne komşu olan ve daha önce mpox vakası bildirmemiş dört ülkede yaklaşık 90 klad 1b vakası rapor edildi: Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda. DSÖ, bu salgınların nedenlerini anlamak ve ele almak için etkilenen ülkelerin hükümetleri, Africa CDC, STK’lar, sivil toplum ve diğer ortaklarla işbirliği yapmaktadır. Ayrıca, DSÖ, bölgesel müdahale faaliyetlerini desteklemek için başlangıçta 15 milyon ABD Doları gerektiren bir müdahale planı oluşturmuştur.
Dr. Ghebreyesus, “Bu müdahaleyi finanse etmek için DSÖ Acil Durumlar Acil Durum Fonu’ndan 1,45 milyon ABD Doları tutarında bir fon sağladık ve önümüzdeki günlerde daha fazla destek vermeyi planlıyoruz. Ayrıca, bağışçılardan müdahale planının geri kalan kısmını finanse etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
İnsan Sağlığına Yönelik Çalışmalar
Dr. Ghebreyesus, “Geçen yıl mpox ile ilgili acil durumun sona erdiğini ilan ettiğimde, UST kapsamında önümüzdeki hafta sona erecek olan daimi tavsiyelerde bulundum. Ülkelerin kronik mpox riskine yanıt vermelerini desteklemek amacıyla bu sözleşmeleri bir yıl daha uzatmaya karar verdim.” ifadesini kullandı.
Bulaşma Yolları ve Belirtiler
Mpox virüsü, fiziksel temas ve enfekte olmuş hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas, bulaşmanın en yaygın yollarıdır. İlk belirtiler, virüsün insan vücuduna girmesinden sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösterir.
Türkiye’de Durum
Türkiye’de geçmişte mpox virüsü hastalığı tespit edilmiş, hastalar izole edilmiş ve tedavi edilmiştir. Resmi kaynaklar, Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye’de herhangi bir mpox vakasının tespit edilmediğini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “DSÖ, Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı sebebiyle uluslararası acil durum ilanı konusunu gündeme getirmiştir. Türkiye’de bu yıl herhangi bir ‘maymun çiçeği’ vakası tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı, tüm olası hastalık ve virüsler için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütmektedir.” denildi.
Maymun Çiçeği Bulaşma Yolları
- Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)
- Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması
- Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas
- Anneden bebeğe bulaşma; gebelik ve doğum sırasında veya sonrası yakın temasla çocuğa bulaşabilir
Kaynak: Haberler.com / Gündem