DOLAR 32,2227
EURO 34,7536
ALTIN 2.397,84
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Dünya büyüklüğündeki ötegezegende su bulundu

12.09.2019
A+
A-

Bu ötegezegen ısı kaynağı olarak Güneş’ten daha küçük bir yıldızı yörüngesine soksa da, yıldızın yaşanabilir bölgesi olarak bilinen bölgenin yüzeyinde sıvının var olacağı ve yörünge mesafelerine kadar uzandığı söyleniyor.

Bu hafta iki bağımsız çalışmada açıklanan keşif, güneş sistemimizden yaklaşık 111 ışık yılı uzakta yer alan bir süper Dünya olan ötegezegen K2-18b’nin yıllarca gözleminden kaynaklanıyor. NASA‘nın Kepler uzay aracı tarafından 2015 yılında keşfedilen K2-18b, dünyamıza pek benzemiyor.

Dünya kütlesinin sekiz katından fazla, yani Neptün gibi buzlu bir dev ya da daha kalın formlara sahip olan bu ötegezegen, hidrojen bakımından zengin bir atmosfere sahip kayalık bir dünya olarak tasvir ediliyor.

Araştırmacıların bu tür gezegenlerin üzerinde su tespit ettikleri gerçeği, güneş sistemimizin ötesinde yaşanabilir dünyalar bulma ümidini artırıyor.

Son yirmi yılda yaşanan uzay bilimi gelişmeleri ise göz dolduruyor. 1992 tarihinde ilk dış gezegen tespitinden bu yana, bilim insanları uzayda bulunan diğer yıldızların yörüngesinde bulunan yabancı gezegenleri gözlüyor.

Bu gezegenlerin birçoğunda Dünya gibi canlı yaşamına uygun gezegen bulunamamıştı. Birçoğunda bulunmayan ve canlıların temel ihtiyacı arasında yer alan su birçok gezegende de yeterli düzeyde değildi. Ancak astronomlar bile atmosferik su buharı belirtileri gördüğü bu ötegezegen için oldukça heyecanlı.

770 dereceye ulaşan yüzey sıcaklığı

NASA’daki araştırmacılar 2018 yılında yüzeyinin sıcaklığı 1.430 Fahrenheit yani yaklaşık 770 dereceye ulaşan yüzey sıcaklığına sahip muazzam Satürn’ün büyüklüğünde bir gezegen olan WASP‘ta su buharı keşfetmişlerdi.

Yine önemli bir buluş için kullanılan en gelişmiş teleskoplar arasında yer alan Hubble’ı kullanan Montreal Üniversitesi gökbilimcisi Björn Benneke ve ekibi 2015 ve 2018 yılları arasında incelemelerini sürdürdüler. Su, belirli bir dalga boyunda kızılötesi ışığı emerek görünür bir su buharı işareti oluşturuyor böylelikle su bulunduğu söyleniyor.

Su buharı ötegezende yağmur yağabileceğine işaret ediyor

Benneke ve ekibi, K2-18b atmosferindeki koşulların sıvı su damlacıklarının oluşmasına ve hatta yağmur yağmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu ise uzay bilimi açısından oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.