DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Dünya Bankası ilk kez bir Türk yöneticiyi kara listeye aldı

25.04.2023
A+
A-

Yönettiği fonu kötüye kullandığı iddiasıyla büyük cezalar alan Arif Naq­fi’nin Abraaj Capital’inde yönetici olan Selçuk Yorgancıoğlu, Dünya Bankası tarafından kara listeye alındı.

Türkiye’ye 15 yıl önce giren ve yatırım ya­pan Dubai mer­kezli Abraaj Capital’in üst yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu, Dünya Bankası tarafından kara listeye alındı.

Abraaj 2018 yı­lında soruşturmalara uğradı ve kurucusu Arif Naq­fi dahil birçok yönetici gözal­tına alındı, haklarında da­va açıldı. İddialara göre ara­larında Bill & Melinda Gates Vakfı, Dünya Bankası gibi ku­rumların yüzlerce milyon do­larlık parası Abraaj Büyüyen Pazarlar Sağlık Fonu içinde hatalı kullanıldı ve zarara uğra­tıldı. Naqfi’nin imzasını taşı­yan 218 milyon dolarlık çek karşılıksız çıktı. Çek sebebiyle 3 yıl hapisle yargılanan ve 135 milyon dolar cezaya mahkum edilen Naqfi’nin Dubai Uluslarara­sı Finans Merkezi’nde iş yap­ması yasaklandı. Abraaj’ın yönetici­lerinden Mustafa Abdel-Wa­dood’a 1,9 milyon dolar para cezası verildi.

DEUTSCHE BANK TÜRKİYE CEO’SUYDU

Abra­aj’ın üst yönetiminde yer alan bir Türk bankacı kara listeye alındı. Abraaj’da yatırımı bu­lunan Dünya Bankası, fonun üst yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara liste­ye aldı. Alınan kararla Dünya Bankası, Selçuk Yor­gancıoğlu ve yönetiminde yer aldığı şirketlere, işletmelere bir daha finansman sağlama­yacak, yatırım yapmayacak. Dünya Bankası cezai işlemi de 2 yıl boyunca uygulayacak. 2016 yılında Abraaj Grubu, merkezi Cayman Adaları’n­da bulunan ATFI aracılığıy­la Türkiye’de yatırım yapmak üzere yaklaşık 526 milyon do­larlık taahhütlü sermaye top­lamıştı.

Ülker’in aktardığı bilgilere göre ATFI’nin amacı, Türki­ye’de ağırlıklı olarak sağlık, eğitim, perakende, lojistik, tüketim malları ve hizmetle­ri, finansal hizmetler, lojistik ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren orta ölçekli işletmelere yatırım yapmak­tı. Ülker, Dünya Bankası’nın bu ka­rarının diğer uluslararası kal­kınma bankalarının da ben­zer adım atmasının da önünü açabileceğini dile getirdi.

Selçuk Yorgancıoğlu, Abraaj’a katılmadan önce Deutsche Bank’ın Türkiye CEO’suydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.