DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Dumankaya Holding’in Yöneticilerine Verilen Cezalar Yargıtay Tarafından Bozuldu

Dumankaya Holding’in yöneticilerine verilen cezalar Yargıtay tarafından bozuldu. Gelişmeleri ve detayları keşfedin.

09.04.2025
A+
A-

Dumankaya Holding’in Yöneticileri Üzerine Verilen Cezalar Bozuldu

2001 yılında iflasın eşiğine gelen ve ardından FETÖ desteğiyle yeniden toparlandığı yönündeki haberlerle gündeme gelen Dumankaya Holding’in yöneticileri Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Abdullah Yazıcı hakkında verilen mahkeme kararları Yargıtay tarafından bozuldu. Halit Dumankaya’nın ByLock kullanıcısı olmadığı, kod adı kullanmadığı ancak dosya kapsamındaki delillere göre örgütle irtibatının bulunduğu belirtildi. Mahkeme, üç tanığın duruşmada dinlenmemiş olması sebebiyle eksik araştırma yapıldığına vurgu yaparak Halit Dumankaya’nın cezasını bozdu.

Dumankaya Holding'in Yöneticileri Üzerine Verilen Cezalar Bozuldu

BURS VE KURBAN PARALARI

Uğur Dumankaya hakkında verilen bozma kararının detayları da açıklandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Kurtaran’ın başkanlığındaki heyet, Dumankaya’nın yönetim kurulu başkanı olduğu şirketlerde örgüt adına burs ve kurban parası toplandığını, 2014 yılı itibarıyla çalışanların maaşlarının Bank Asya’ya taşınmasına karar verildiğini ve 2015 yılında Samanyolu TV’de yayımlanan Ayna isimli programa sponsor olduğunu kaydetti. Ancak Uğur Dumankaya hakkındaki gizli tanık ifadelerinin tek başına yeterli delil olmayacağına da dikkat çekildi. Kendisine örgüt üyeliğinden verilen 7 yıl 6 aylık cezanın eylemlerinin örgüte yardım boyutunda olduğu ifade edildi. Diğer sanıklar Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi’nin de eylemlerinin örgüte yardım etme suçunu oluşturup oluşturmayacağının değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

ŞİRKETLERİN MÜSADERESİ

Dumankaya Holding’e ait 17 şirketin müsaderesiyle ilgili olarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, şirketlerin sermayesinin örgüte ait olduğuna veya örgüt tarafından fonlandığına dair bir tespit bulunmadığını belirtti. İki şirketin, örgütle iltisaklı üniversite, dernek ve kurumlara para aktardığı, taşeron firmalardan burs ve kurban parası adı altında çek aldığını, “NA-Hzm” açıklamasıyla kasadan örgüte para çıktığını vurguladı.

KAYYUM KARARI

Örgütün şirketlere destek verdiğini ifade eden kararda, paraların miktarı ile söz konusu şirketlerin ekonomik değerleri arasında orantı olup olmadığının tespitine yönelik MASAK ve uzman bilirkişilerden oluşacak bir heyet raporu alınarak para aktarımı olmayan şirketlerin müsaderesine karar verilemeyeceği kaydedildi. 17 şirketin müsaderesiyle ilgili kararı bozan Yargıtay, şirketler hakkında verilen kayyım atanması kararının devam etmesine dair takdirin ilk derece mahkemesince değerlendirilmesine karar verdi.

DUMANKAYA DAVASI

2018 yılında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) “himmet” adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Bank Asya çalışanları ve TMSF yetkilileri kayyum olarak atanan Dumankaya İnşaat firmasının eski sahibi ve ortaklarının da bulunduğu 125 şüpheli hakkında fezleke hazırlanmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Hüseyin Önelge tarafından hazırlanan fezlekede, Bank Asya’da açılan hesaplardan FETÖ/PDY’ye “himmet” adı altında finansal destek sağlandığı iddiaları yer aldı.

  • Dumankaya İnşaat’ın eski sahibi ve ortakları Halit Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, Uğur Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya, FETÖ/PDY’nin sözde imamlarıyla birlikte “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
  • Ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “örgüt kurma ve yönetme”, “terör örgütü propagandası yapma”, “özel belgede sahtecilik”, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” gibi suçlamalarla da karşı karşıya kaldılar.

Fezlekede, 89 şüphelinin ise farklı suçlardan 13 yıldan 45 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istenmektedir. Hazırlanan fezleke, dava açılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiştir.

Dumankaya Şirketlerinin Soruşturmaya Dahil Olma Süreci

Fezlekede, soruşturmanın Hakan Zengin adlı kişinin Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurması üzerine başladığı belirtilerek, emniyetin TMSF’nin yönetimini devraldığı Bank Asya ile ilgili yazdığı müzekkere üzerine, Bank Asya Teftiş Kurulu’nun yaptığı incelemelerde Hakan Zengin dışında yaklaşık 20 hesabın FETÖ’nün himmet, kurban ve burs paraları için kullanıldığının tespit edildiği ifade edildi. Bu hesaplar arasında Dumankaya ailesinden Barış Değer Dumankaya’nın hesabının da bulunduğu belirtilerek, özellikle örgüt adına kullanılan hesaplardaki çeklerin çoğunluğunun Dumankaya Şirketler Grubu’na ait olması üzerine soruşturmanın genişletildiği kaydedildi.

Fezlekede, Tayfun Tekli’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği ihbar dilekçesi de yer aldı. İhbarda, “Dumankaya ailesinin ve özellikle Halit Dumankaya’nın paralel yapı denilen örgüte himmet ve kurban parası toplayan sinsi bir holding olduğuna” dair bilgi verildiği belirtildi. Ayrıca BİMER ve CİMER aracılığıyla Dumankaya Holding’in FETÖ’nün önemli finansörlerinden olduğuna dair başka ihbarlar da bulunduğu ifade edildi.

Gizli Tanık İfadeleri

Gizli tanık “Enes”in beyanında ise, “Ben Dumankayaları 30 yıldan bu yana tanırım, bu kişiler ilk kurulduğunda ekonomik sıkıntılar içindeydiler. 2001 krizinde iflas ettiler. FETÖ, bu aileyi destekleyerek onları yeniden ayağa kaldırdı” ifadeleri yer aldı. Diğer bir gizli tanık “Yasin” ise, Dumankaya firmasının bilgi işlem müdürlüğündeki görevliler tarafından muhasebe departmanındaki bilgisayarların harddisklerinin değiştirileceğine dair duyduğu konuşmaları aktardı.

FETÖ ile İlişkiler

Dumankaya ailesinin operasyon sırasında yaptıkları ortak savunmalarında FETÖ ile herhangi bir irtibatlarının olmadığını belirtmelerine rağmen, Halit Dumankaya’nın 5 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından “Biz de aldatıldık…” şeklinde bir basın bildirisi yayınladığı ifade edildi. Fezlekede, Dumankaya ailesinin FETÖ ile ilişkilerinin ekonomik kriz sonrası nasıl geliştiği, örgüte nasıl destek verdikleri detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.