DOLAR 32,5614
EURO 34,9619
ALTIN 2.445,78
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Dopamin Nedir? Ne İşe Fayda?

08.05.2020
A+
A-

Duygusal tepkilerin kontrolünü sağlamak için oldukça manâlı bir role sahip olan dopamin, sinyallerin beyne sağlıklı bir şekilde iletilmesini sağlayan, cisim tarafında üretilen bir maddedir. Ödül ve haz sistemi üzerinde de etkisi olduğu kanıtlanan dopaminin, genlerin düzenlemesinde de faal rol oynadığı belirtiliyor.

“BİRÇOK SÜRECİN MERKEZİDİR”

Moleküler Biyoloji ve Kalıtımsal Uzmanı Doç.Dr. Korkut Ulucan, “Bizlerin ödül mekanizması gibi herhangi bir olaya duyduğumuz arzu, sonucunda elde ettiğimiz zevk gibi çoğu biyolojik sürecin merkezindedir. Serotonerjik sistemle birlikte çalışarak çoğu duygu durumumuzun düzenlenmesinde görevleri vardır. Yapılan son alıştırma ile dopaminin sadece haz molekülü değil, bununla birlikte epigenetik düzenleyici olduğu belirlendi,” dedi.

GENLERİN DÜZENLENMESİNİ SAĞLAR

Epigenetik mekanizmaların fazla önemli olduğunu ve daha da tartı kazanacağını ifade eden Doç.Dr. Korkut Ulucan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Genlerin ne vakit çalışması veya ne zaman susması gerektiğini epigenetik mekanizmalar sağlar. Beslenme, uyku ve psikolojik faktörler epigenetik düzenleyiciler arasındadır. Yapılan bir çalışmada sıçanlarda kokain eksikliğinde gösterdikleri tutum farklılıklarını, dopaminin epigenetik mekanizmasını düzenleyerek geri döndürmüşler. Bu fazla önemli bir semptom ve dopaminin bedenen molekül modifikasyonları ile epigenetik etkisini gösteren birincil çalışmalardan. Yani dopamin sinir hücreleri arasındaki nörotransmiter etkisinin yanına histon adı bahşedilen proteinlere de bağlanarak bir takım genlerin düzenlenmesinde etkin rol oynuyor.”

BAĞIMLILIKLA ÇABA DE OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

Bağımlılık biyolojisinin karışık bir yapıya sahip olduğunu gösteren Doç.Dr. Korkut Ulucan “Bağımlılıkla mücadelede dopamin molekülünün bu etkisi belki de hap endüstrisine istikamet verecek ve yeni cins ilaçların epigenetik açıdan yeni hedefi olacak. Buradaki önemli bilgi yoksunluk etkisinin sıçanlarda geri döndürülmesidir ancak bu da bağımlılık çalışmaları için oldukça önemlidir,” diyerek yeni çare mekanizmalarının da olabileceğini belirtti.

DOPAMİN EKSİKLİĞİNİN NIÇIN OLDUĞU HASTALIKLAR

Dopamin eksikliğinde; sosyal korku ve psikoz, depresyon, halüsinasyon görme, parkinson hastalığı, reflü, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite bozukluğu, uykusuzluk ve anhedonia gibi hastalıklar görülebilmektedir.

DOPAMİN DOĞAL YOLLARLA NASIL ARTILIR?

Doğal yöntemlerle vücudunuzdaki dopamini artmak için varlıklı besinler tüketin. Uyku düzeni oluşturarak vücudunuzun ihtiyacı olan dek uyuyun. Alıştırma yapmayı alışılmışlık haline getirin. Güneşten olabildiğinde faydalanın. Dolu yağ içeren gıdalardan uzakta durun. Meditasyon hayatınızın bir parçası haline getirin.

İLİşKİLİ HABERLER Taflan Nedir? Taflanın Faydaları Nelerdir?

Taflan Nedir? Taflanın Faydaları Nelerdir?

Dornaz Alfa Nedir? Türk Doktorları Coronavirüsü İlacını mı Buldu?

Dornaz Alfa Nedir? Türk Doktorları Coronavirüsü İlacını mı Buldu?

Karışık Astigmat Nedir? Net Göremiyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Girift Astigmat Nedir? Net Göremiyorsanız Nedeni Bu Olabilir

Beyin Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

İLİşKİLİ GALERİLER Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Gece Kramplarının Sebepleri Nedir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reformer Pilates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.