DOLAR 32,3334
EURO 35,1194
ALTIN 2.302,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

18.09.2021
A+
A-

Donuk omuz sendromu, bireyin yaşam kalitesini ileri derecede bozar, kişinin hareketlerini kısıtlayabilir veya ağrı semptomları ile kendini gösterebilir ciddi bir sağlık sorunudur.

Omuz 3 kemikten meydana gelmektedir. Bunlar; üst kol, kürek kemiği ve köprücük kemiğidir. Omuz eklemini çevreleyen ve her şeyi beraberinde tutan dokuya da omuz kapsülü ismi verilmektedir.

Yapışkan kapsülit ya da adezif kapsülit ismiyle de bilinen donuk omuz, omuz ekleminde oluşan sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Bu hastalık bireyin yaşam kalitesini ileri derecede bozar, kişinin hareketlerini kısıtlayabilir veya ağrı semptomları ile kendini gösterebilir donuk omuz sendromu, ciddi bir sağlık problemidir.

Donuk omuz sendromu çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir fakat çoğu vakada altta yatan neden bilinmemektedir. Omuz eklemini meydana getiren kemikler, bağlar ve tendonlar bir bağ dokusu kapsülü içerisinde yer almaktadır. Donuk omuz, kapsül omuz eklemi etrafında kalınlaşıp sıkılaşarak hareketini kısıtladığında meydana çıkar. 

DONUK OMUZ SENDROMUNUN NEDENLERİ

Omuz ekleminin uzun bir zaman hareketsiz kalmasına neden olan rahatsızlıklar, düşme ya da çarpma gibi durumların sonrasında gelişebilir. Buna ek olarak, omuzda yaşanan kireçlenme, omuz sıkışma sendromu, kas tendon yırtıkları, iltihaplı romatizmalar, şeker hastalığı, tiroid problemleri, kolestrol yüksekliği, kalp problemleri, kadınlarda görülen meme hastalıkları da donuk omuz sendromunu ortaya çıkabilir. Günümüzde donuk omuz sendromu vakalarının çoğu yoğun stres altında yaşayan kişilerdir.

DONUK OMUZ SENDROMU BELİRTİLERİ

Donuk omuz sendromunun bulgularında omzu hareket ettirmeyi zorlaştıran ağrılar gözlemlenir. Ağrılar geceleri daha şiddetlenebilir bu uyku düzenini bozabilir. Donuk omuz sendromu yavaş ve 3 aşamadan meydana gelir. Her aşama birkaç ay sürebilir.

– 1.Aşama-Yangı: Omuzun herhangi bir hareketi ağrıya neden olabilir ve omzun hareket açıklığında sınırlanma ortaya çıkar. Bu ağrı yavaş yavaş kötüleşir ve geceleri daha fazla ağrıya neden olur. Bu aşama yaklaşık olarak 6 ila 9 ay arasında sürer.

– 2. Aşama-Donma:  Bu aşamada ağrı azalmaya başlar. Fakat omuz sertleşir ve onu kullanmak daha zor duruma gelir. Omzu hareket ettirmek zorlaştığı için kıyafet değiştirmek, banyo yapmak gibi günlük aktiviteleri yerine getirmek de zorlaşabilir. Bu aşama yaklaşık 4 ila 12 ay arasında sürebilmektedir.

– 3. Aşama- Çözülme Aşaması: Omuzdaki hareket açıklığı bu aşamada iyileşmeye başlar. Bu aşama 6 aydan 2 yıla kadar devam edebilmektedir.

DONUK OMUZ SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Donuk omuz sendromu 40 ila 65 yaş aralığındaki kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla vakaya rastlanmaktadır. Eğer bir omuzda donukluk varsa diğer tarafta da görülme oranı yaklaşık olarak %30 artar.

DONUK OMUZ NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Donuk omuz sendromunun tedavisi omuz ağrısının kontrol altına alınmasını ve omuzda mümkün olduğunca fazla hareket açıklığının korunmasını içerir. Pek çok donuk omuz sendromu vakasında, hareket yeteneğinin tümü ile geri gelmesi mümkündür. Ancak bu oldukça uzun bir süreçtir.

Donuk omuz sendromu hastalığı genellikle 12 ila 18 ay içerisinde kendiliğinden iyileşebilir ama yine de donuk omuz sendromu tedavisinde hastaların bu süreci daha kolay atlatmasına fayda sağlar. Donuk omuz sendromu tedavisinde kullanılan bazı yöntemler ise; ilaçlar, terapi, enjeksiyonlar,eklem gerginliği, omuz manipülasyonu ve ameliyattır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.