Doku Ankara: ATO’nun Immersive Video Space’inde Yüzlerce Yıllık Ankara Dokusu Dijital Sahnede
Doku Ankara: ATO’nun immersive video spacesinde yüzlerce yıllık Ankara dokusunu dijital sahnede keşfedin; geçmişle geleceğin buluştuğu etkileyici deneyim.
Başkentin köklü tarihini dijital bir deneyime dönüştüren Doku Ankara Immersive Video Space, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde kuruldu. 5. Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları kapsamında sergilenen proje, “Marka Yapan Zekalar, Yapay Zeka ile Buluşuyor” mottosu ve “Braind Conference” temasıyla ATO Congresium’da izleyicilerle buluştu. Dijital enstalasyon, 150 metrekarelik bir alanda Ankara’nın binlerce yıllık dokusunu görsel bir şölen olarak aktardı.
Geleneksel mekân anlayışını —taş, ahşap, motif, kumaş üzerinden— günümüze taşıyan bu deneyim, estetik dili ve yaşam kültürünü dijital ekranla yeniden somutlaştırdı. AHI Şerafeddin (Arslanhane Camii) ile Gordion Mezarı ve Ankara Evleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi kapsamında projeye dahil edildi. Etkinlik kapsamında “Doku Ankara”nın, 2026 takviminde de yer alması planlanan uluslararası bir deneyim alanı olduğu vurgulandı.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, projenin geniş kesimlerce ilgi gördüğünü belirtti: “2026 yılı, Türk Dünyası Başkenti olması ve NATO toplantısının Ankara’da yapılacak olması nedeniyle kentimizin uluslararası görünürlüğünü artıracak. Bu nedenle, kadim Ankara’yı tarihsel dokular ve miniatür sanatlarıyla tanıtmayı amaçladık. Doku Ankara, 5. Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları’nın ‘yapan zeka ve yapay zeka’ temasına uygun olarak dijital ekrana taşıdı ve Friglerden Romaya, Bizans’tan Selçuklu’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan zengin tarihimizi ses ve ışık gösterisiyle ziyaretçilere sundu.”
İhlas Haber Ajansı ve Haberler.com gibi kaynaklardan gelen geri bildirimler, alanın önündeki yoğun ilginin altını çizdi.